Заточка ножів в домашніх умовах: 8 порад

Вміння точити ножі знадобиться більшості сучасних домогосподарок, адже від гостроти клинка залежить товщина нарізки і настрій, з яким ви візьметеся за готування. Як правильно точити ножі, щоб цей інструмент завжди був ідеально гострим? Ви можете застосувати кілька пристосувань. Розглянемо кожен з них.

Мусат

Це стрижень з ручкою, який наточіт ніж до абсолютної гостроти. Мусат можна розділити на декілька різних видів – металевий, алмазний або з кераміки. Мусат з металу має насічки, які вирівнюють деформовану кромку леза. Два останніх варіанти мають тонку структуру і служать для шліфування та підгонки поверхні і вістря.

Форма мусата також може бути різною, але на результат вона не впливає. Користуватися ним потрібно так:

  1. В одну руку візьміть ніж, в іншого ж затисніть мусат. Мусат тримають стрижнем вниз, спершись на стіл його кінцем.
  2. Водите ножем по мусату то однією, то іншою стороною, не змінюючи кут нахилу.
  3. Рухайтеся по дузі, заточуючи ножі від рукоятки до вістря. Особливих зусиль не докладайте – лезо має ковзати.

Мусат чудово підходить для частого застосування, тому входить в набори ножів. Ще одним його плюсом є намагнічена поверхню, завдяки якій всі сточені елементи просто прилипають до стрижня, залишаючи ножик чистим.

Точильні камені

Наточити ножі бруском під силу кожному з вас. Це давно відомий спосіб, що дозволяє виконати повну заточку.

Точильні камені роблять зі штучних і натуральних матеріалів. Поверхня кожного з них має різну зернистість. Точила з великим зерном підходять для сточування великих частинок металу, тоді як дрібнозернисті точильні камені більше згодяться для шліфування і додання гостроти.

Бруски також поділяють за способом обробки – водному або масляному. В залежності від нього поверхню точильних каменів слід замочити у воді або намазати спеціальним маслом (машинне або рослинне знаходяться під забороною!). Це не дозволить металевих тирси забити поверхню абразиву і знизити якість точила.

Для якісної заточування в будинку слід мати кілька видів брусків. Тепер переходимо до процесу:

  1. Зафіксуйте на столі грубозернистий брусок. Під час роботи він не повинен рухатися.
  2. Розташуйте на камені лезо біля рукоятки, вибравши необхідний кут.
  3. Зробіть лезом ножа плавний рух по каменю, зміщуючи вістря в бік.
  4. На загин клинка трохи підніміть рукоятку ножа, щоб кромка леза заточувалася рівномірно.
  5. Повторіть кілька разів, проводячи ножем в одному і тому ж напрямку.
  6. Тепер переверніть ніж і проведіть заточку із зворотного боку.
  7. Виберіть інший камінь – із зернистістю середніх розмірів. Він дозволить видалити «задирки» на металі і зробить клинок гострим.
  8. На дрібнозернистому камені відшліфуйте кухонний ніж.
  9. По закінченню процесу промийте камінь водою, щоб вимити залишки стружки, забитий в пори.

Точильний камінь можна замінити наждачним папером різного ступеня зернистості. Її міцно закріплюють і проводять ті ж маніпуляції, як і при роботі з бруском.

Точильний набір

Заточка ножів в домашніх умовах неможлива без набору. Він складається з станини з затискачами для лез, а також точильних брусків. Користуватися набором просто:

  1. Закріпіть клинок в затиску. Ріжучий край повинен «дивитися» вгору.
  2. Вставити в отвір точильний брусок.
  3. Зробіть кілька зустрічних рухів від рукоятки до кінчика ножа. Ніж тримаємо перпендикулярно, щоб забезпечити потрібний кут заточування.

В точильний набір входить декілька різних брусків для заточування і правки.

Механічна точилка

Точилка такого типу являє собою корпус з дуже зручною ручкою, в якому вміщено кілька спеціальних дисків. Точити ножі точилкою для ножів можна не тільки на першому, але і на останньому етапі, коли необхідна правка. У більшості пристосувань виставлений кут заточування, який чудово підходить для кухонного ножа. У застосуванні точилка також проста і зручна:

  1. Занурте ніж в клітинку між дисками.
  2. З зусиллям проведіть від ручки до вістря.
  3. Повторіть кілька разів.
  4. Промийте точило водою і дайте повністю висохнути.

Електрична точилка

Один з самих зручних, ефективних і безпечних способів заточування ножа. Електрична точилка здатна за кілька хвилин зробити ніж ідеально гострим. Ця точилка складається з декількох різних отворів з алмазними дисками для заточування, доведення та шліфування клинка. Дорогі пристосування також підходять для заточування зубчастих ножів.

Як правильно точити ножі електричної точилкою?

  1. Вкладіть ніж в потрібний отвір.
  2. Проведіть ним між дисками від рукоятки до вістря, роблячи легкий натиск.
  3. Повторіть кілька разів.

Точильний верстат

Точильний верстат здатний наточити тупий клинок до бритвеної гостроти і надовго зберегти його ріжучі властивості. Але відсутність досвіду і невміння користуватися цим складним агрегатом може призвести до того, що клинок буде зіпсований. Точильний верстат підходить тільки для професіоналів.

Він оснащений двома быстровращающимися дисками, які виконують заточування ножа і шліфування. Верстат може заточити лезо будь-якого виду, але кут заточування вам потрібно вибирати самим. Головне – слідкуйте за нагріванням стали, щоб вона не перегрілася.

Точим керамічний ніж

останнім часом керамічні ножі стають все популярнішими, адже в магазинах стверджують, що вони зовсім не тупляться. Ще як тупляться, розумієте ви вже через 3 тижні! Як наточити керамічний ніж в домашніх умовах і чи можна це робити?

Заточити кераміку можна тільки на верстаті – матеріал переносить високі температури. Для цих цілей знадобиться алмазний або корундовий диск. Звичайний не підійде! Заточку потрібно виконувати на найменших обертах, щоб мінімізувати биття інструменту. Притискати ніж потрібно м’яко, не докладаючи зусиль.

По закінченню процесу обполосніть ніж водою, щоб змити залишки стружки. Будьте дуже обережними – можна порізатися швидко!

Як перевірити результат…

Тепер кожному відомо, як правильно точити ножі. Залишилося тільки перевірити результат своєї роботи. Зробити це дуже просто – поріжте свіжий помідор. Якщо лезо не мне, а швидко розсікає шкірку, ніж заточений добре.

Ще один цікавий і нестандартний метод:

…і зберегти гостроту ножа?

У цій справі вам допоможуть перевірені поради:

  • Не зберігайте ножі разом з іншими столовими приборами (виделками, ложками тощо) – лезо буде тертися об поверхню інших предметів, на ньому з’являться мікроскопічні зазублини, які затупят лезо. Найкраще місце для ножа – дерев’яна підставка, магнітна смуга або особливий чохол;
  • Не залишайте прилад брудним – щоб відмити засохлу їжу, потрібно чимало зусиль. Це може подряпати ріжучу кромку ножа. До того ж у багатьох продуктах присутня кислота, яка призведе до корозії металу;
  • Контролюйте тривалість контакту леза ножа з водою. Довге лежання в мисці з водою погано впливає на метал, а також матеріал ручки;
  • Щоб довше зберегти гостроту свого ножа, мийте його лише холодною водою і намагайтеся рідше різати дуже гарячу їжу.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *