Вирощування моркви: особливості та рекомендації

Вирощування моркви – для городників обов’язково! Всі, хто займається вирощуванням овочів, неодмінно сіють моркву. Вона цінна своїми поживними компонентами, у ній найбільший вміст каротину (після солодкого перцю), який в організмі перетворюється у вітамін А.

Вітамін А уповільнює процес старіння організму. Сприяє росту нових клітин, тому морква дуже корисна дітям!

Дуже важливий для зору вітамін А!

Вітамін А захищає організм від інфекції.

Моркву цінна в сирому і вареному вигляді. Морквяний сік хороший дієтичний продукт при недокрів’ї, тому й існує прислів’я «Від моркви – багато крові».

Моркву холодостійка рослина. Насіння проростає дуже повільно, сходи з’являються лише через два тижні, можуть і пізніше. Фахівці радять замочувати насіння перед посівом, що прискорює сходи, а значить і дозрівання плодів. Я насіння не замочую, сію зазвичай гранульовані навесні. Гранульовані насіння зручні при посіві і їх менше витрачається. Важливо частіше поливати, щоб гранули розчинились, і не допускати пересихання грунту.

Грядку я роблю вузьку, вона зручна при роботі. Кращі грунти для моркви суглинкові, а кращими попередниками є картопля, томати, капуста, бобові культури. Морква не терпить свіжий гній.

Вирощування моркви: готуємо грунт

Щоб виростити хороший врожай овочів, в даному випадку моркву потрібно підготувати грунт.

Якщо у вас на ділянці торф’яний грунт потрібно додати піску (1,5 кг), перегною (2 кг) і дернової землі (відро) на 1 м2. З мінеральних добрив – «Агрікола-4» — розсипати 1 столову ложку. Потім перекопати, розрівняти, ущільнити і пролити теплою водою. Щоб зберегти вологу – накрити плівкою.

Якщо у вас піщаний грунт потрібно додати дернової землі, торфу, перегною.

Якщо у вас чорноземний грунт, досить розсипати дві столові ложки суперфосфату і компосту.

Сіємо насіння

Я вже казала, що насіння моркви проростає дуже повільно і для проростання їм потрібна волога. Тому навесні насіння моркви сійте якомога раніше, поки грунт вологий. Запізнитеся, волога випарується, і сходів будете чекати дуже довго. На півдні моркву сіють в березні, в середніх і центральних районах у квітні. Якщо ви грядку накриєте плівкою, волога збережеться і насіння зійде швидко.

Деякі городники моркву сіють в зиму, але щоб вони не проросли в зиму, інакше самі розумієте – все загинуло! Ще роблять підзимовий посів. Яким чином? Ранньою весною в підготовленій грядці (підготували восени) проливають борозенки гарячою водою, сіють сухе насіння і засипають 2-3-х сантиметровим шаром землі і засипають снігом.

Хочете отримати ранній урожай моркви – сійте сорти моркви з коротким циліндричним коренеплодом, закладаючи їх на глибину до 1 див.

Догляд

Це розпушування, прополка і проріджування. Проріджувати сходи моркви треба у фазі першого листка. Залишайте відстань між рослинами 3-4 див. Після проріджування обов’язково полийте грядку. Морква любить рівномірний полив. Якщо вологи буде не вистачати рослині, зростуть грубі коренеплоди. Надлишковий полив викликає розтріскування коренеплоду.

Підгодівля для моркви: на 10 літрів води розводять 1 столову ложку нітрофоски або «Агріколи-Вегеты». Корисно робити все в міру. Це харчування для рослини і воно необхідно для росту і розвитку. Прибирають моркву з настанням заморозків. Викопану моркву просушіть, але не залишайте надовго на відкритому повітрі, інакше вона стане в’ялою, втратить тургор. Обріжте гичку і укладіть в ящики, пересипавши піском.

Удачі у вирощуванні моркви!

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *