Вирощування гарбуза: особливості та рекомендації

Дивовижне рослина гарбуз. При вигляді гарбуза, згадую бабусю, село, в світлиці з смугастими половичками на підлозі величезні гарбузи. Бабуся часто запікала гарбуз в російської печі, насіння відділяла і сушила. Варила каші, пшоняну і рисову і з озерком маслечка, ставила на стіл, ми із задоволенням з’їдали все. У селі гарбуз цінують і використовують всю без залишку, так само як картоплю. Вирощування гарбуза — благодатне справу.

Восени гарбуза, як яскраві помаранчеві кулі, розкидані по вже прибраним городах. Особливо ця картинка колоритна на Алтаї у городників. В кінці вересня кожного року ми буваємо на Алтаї на День Туризму. Погода на подив завжди сонячна і тепла. Алтай весь горить від осінніх фарб, Катунь кольору бірюзи. Алтай красивий завжди! Повертаючись додому, у Новосибірськ, ми проїжджаємо села з городами і поки ми їдемо я милуюся алтайськими гарбузами. Так чого ж вони привабливі на чорних городах в цей час!

У США до Pumpkin особливе ставлення, гарбуз – символ Halloween. Я була не лише свідком, але й учасником свята Хеловін (Хеллоуїн). Він проходить весело, гарно, костюмировано в ніч з 31 жовтня на 1 листопада. А напередодні ми в числі багатьох американців їздили на полі за гарбузами. Будинки з гарбуза витягли внутрішнє з одержимі, вирізали очі, рот, ніс, поставили свічки всередину, і виходила голова Джека. Гарбуз — це головна прикраса свята в США, вона скрізь, у вікні світиться, біля будинку, на вулицях. Докладно я не буду описувати це свято, мова не про нього, а про гарбузі.

Гарбуз дуже поживна і корисна, володіє широким спектром цілющих властивостей. Для лікування, оздоровлення використовують м’якуш гарбуза, насіння, сік, квітки. Гарбуз знімає набряки, корисна при недокрів’ї, хороший сечогінний засіб, виводить холестерин, зайву воду з організму, чистить печінку, ефективна при виразковій хворобі шлунка, лікує передміхурову залозу, хороша для сну, сильний сечогінний засіб. Пийте гарбузовий сік, готуйте каші, запікайте в духовці, клацайте гарбузове насіння, і ви будете здорові! Восени не проходьте повз гарбуза – купіть! Вона довго зберігається і буде для вашого будинку ще і прикрасою.

Гарбуз любить тепло, багато світла і вологу. На ділянках деякі городники сіють гарбуз біля парканів з південної сторони. Вона там розростається і нікому не заважає. Посів насіння в травні, на прогрітій землі. Перед посівом насіння, удобрити грядку, щоб у гарбуза було досить живлення для її розвитку. Додайте на грядку перегною, деревної тирси, деревної золи і нітрофоска. Всі ці добавки для поліпшення структури грунту та повноцінного харчування. Лунки пролийте щільним розчином марганцівки в кожну лунку посійте по дві насіння і накрийте плівкою. Плівка для тепла і збереження вологи. Насіння вибирайте великі, тугі, щоб вони дали хороший урожай.

Батоги гарбуза – головний стебло і бічні потрібно прищипувати, для того, щоб не розросталася вегетативна маса і добре харчувалися плоди. Головний стебло залишайте до 1,5 метрів довжини, бічні до 70 см. Достатньо залишити на рослині три, чотири плода. Рясно поливайте гарбуз, коли вона дозріває. Прибирають до заморозків, зрізуючи плід з плодоніжкою довжиною 5-6 див Правильно зрізаний плід буде зберігатися дуже довго. Ось, мабуть, і вся агротехнологія.

Особливого догляду гарбуз не вимагає, але дає людині багато, чого тільки варто її яскравий, колоритний і могутній плід!

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *