Вирощування буряків: поради та рекомендації

Вирощування буряків обумовлено багатством у ній біологічно активних речовин, сприятливих для нас.

Чим корисна. Буряк висококалорійна. У ній багато жирів, білків, вуглеводів, клітковини, пектину, мінеральних солей калію, магнію, кальцію. Використовувати в їжу треба не тільки коренеплоди, але й листя, особливо, коли вони молоді. У листі міститься більше вітаміну С, ніж у коренеплодах! З них можна зробити смачний салатик, зварити борщ, борщ, коренеплід йде у вінегрет, для гарнірів. У господині буряк завжди під рукою.

Знайте, що буряк знижує тиск, поліпшує жировий обмін, корисна при нирковій недостатності, при захворюваннях кишечника. Хворий кишечник, більше їжте буряка! Я не пишу про сорти, їх багато, на будь-який смак і всі вони корисні.

Сійте будь-який сорт, і не помилитеся — виросте саме буряк. Тільки при покупці звертайте увагу на терміни дозрівання буряків: ранні сорти, середньостиглі, пізньостиглі. Все-таки, кілька слів про сорти.

  • Середньостиглий сорт «Багряний куля» — новий, високоврожайний, гладкий, соковитий з смачними коренеплодами, швидко вариться, останнє не мало важливо.
  • Середньостиглий сорт «Бордо-237» високоврожайний і добре зберігається.
  • Середньостиглий сорт «Циліндр» росте не в землю, а вгору, над поверхнею, дає високий урожай, швидко вариться, з хорошими смаковими даними.
  • Ранньостиглий сорт «Детройт» — коренеплоди круглі, гладкі, з невеликою розеткою листя.

Пізньостиглий сорт «Однорастковый» — урожайний, не вимагає проріджування. Інші сорти треба проріджувати. Пояснюю чому: насіння буряків представляє з себе супліддя-клубочок в якому два, три маленьких насіння. Якщо все насіння клубочка порастут, почнеться боротьба між ними за місце під сонцем. З усіх росточков залишаємо найсильніший!

У зв’язку з різними строками дозрівання коренеплодів, посів насіння проводять в різні терміни. З 25 квітня по 5 травня – сіють ранню буряк; З 10 по 15 травня – зимові сорти.

Підготовка насіння до висадки в грунт

Готуємо насіння. Насіння буряка так само, як моркви проростають повільно. Але процес проростання насіння можна прискорити стимулюванням. Що робимо? Замочуємо насіння на добу в одному з живильних розчинів: «Бутон» (на 1 літр 2 г препарату), «Агрікола-Вегета» (на 1 літр 1 чайна ложка препарату), «Крапля» (на 1 літр 1 чайна ложка препарату). Потім насіння слід промити, загорнути в шматочок тканини і покласти на 2-3 дні в тепле місце, періодично зволожуючи тканину, щоб не засохли.

Як грамотно підготувати грядку

Готуємо грядку. Вузькі грядки, з широкими проходами більш зручні для догляду за рослинами, крім того вони отримують більше сонячного світла і тепла. Однак у кожного городника свої уподобання до грядок.

Готова грядка – це коли в неї додали перегною (3-4 кг), розсипали нітрофоски (1 ст. ложка) з розрахунку на 1 м2, перекопали і пролили розчином «Агрікола-Вегета» (на 10 літрів 1 ст. ложка). Борозенки роблять на грядці глибиною 2-3 см і на відстані 25-30 см один від одного. Борозенки пролийте теплим розчином «Ефектона» (на 10 літрів води 1 ст. ложка), розкладіть насіння 8-10 см один від одного. Через тиждень після сходів, їх потрібно прорідити, залишивши найсильніший росток, не забудьте полити грядку. Або виберіть для цієї операції похмурий день.

Полив буряків повинен бути регулярним, але частіше поливайте в період росту коренеплодів. Не забувайте розпушувати після дощів. Розпушування – це спосіб збереження вологи в грунті.

для Підживлення буряків: на 10 літрів води 1 ст. ложка нітрофоски і рідкої «Роси» чи можна скористатися рідким добривом «Вегета» (1 ст. ложка на 10 л води). Підживлення – це не пичканье рослин хімікатами, це харчування для нормального росту і розвитку рослин.

Прибирання буряка починається в кінці вересня, до заморозків, так як вона до них дуже чутлива. Зберігають буряк в ящиках, пересипану піском або тирсою або стружкою при температурі 20-30 ?C.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *