Цибуля порей: цінність, переваги та вирощування

Цінність його в тому, що вітамін С, яким він багатий при зберіганні подвоюється!

Лук-порей це залізо, калій, кальцій, він не гострий, дієтичний продукт. В перший рік утворюється несправжня цибулина білого кольору, яка переходить у світло-зелене стебло і ланцевидные листя. На другий рік цибуля дає насіння.

В Європі цибулю-порей популярний давно і його споживають багато, так на бельгійця і німця в рік доводиться до 11 кг. Не забувайте, що наша країна найнижча в світі і щоб отримати влітку плоди від теплолюбних рослин, потрібно збільшити їх вегетаційний період. Вегетаційний період лука0порея (період від сходів до дозрівання) від 130 до 200 днів. Тому виростити в Росії, в середній смузі, цибулю можливо тільки розсадою. Оптимальна температура для вирощування цибулі-порею вдень +200, +250 і вночі 150. Такий температурний режим на більшій частині країни настає тільки в кінці травня!

Коли сіяти. Від сходів насіння до висадки в грунт потрібно 30-50 днів, тому сіємо насіння (залежно від сорту) в березні і на початку квітня.

Як сіяти. Сіємо в пластикові ящики (40х60 см), використовуючи готовий грунт, куплений в магазині або приготований вами,восени. Заповнюємо ящик, зволожуємо, трохи ущільнюємо, робимо борозенки глибиною 1,5 – 2 см і сіємо насіння на відстані 1 см один від одного. Далі ставимо на світле місце і періодично поливаємо. Через 7 днів з’являться сходи.

Висадка в грунт. Коли настане тепло, тобто в кінці травня, висаджуємо цибуля-порей на грядку. Удобрюємо ґрунт органічними (одне відро перегною на один кв. м.) і мінеральними добривами (1 чайна ложка сечовини і 2 ст. ложки нітрофоски на один кв. м.), перекопуємо, разрыхляем. Борозенки проводимо через 20 см, глибиною до 15 см, цибулю висаджуємо через 15 см глибоко, щоб отримати довгі, вибілені стебла. Перед посадкою гострими ножицями корінці і пір’я приблизно на 1/3. Добре б пролити борозенки «Эффектоном» (2 ст. ложки на 10 л води). «Ефектон» екологічно чисте добриво і біологічно активну.

Доглядаємо. Щоб виростити хороший урожай потрібно регулярно поливати, 1 раз в 5 днів рихлити і прополювати підгортати 3 рази за вегетаційний сезон – це важливо!

Підгортання необхідно для того, щоб сформувати вибілену «ногу» — білий потовщене стебло, який використовується для їжі. Заради цієї соковитої ніжки і вирощують цибулю-порей. Розмір ніжки може бути до 30 см довжиною і 7 см товщини.

Підживлення. Досить провести одну підгодівлю. Для цього в 10 л води розчинити по одній ч. ложечці суперфосфату, сечовини, сульфату калію, додати пів-літрову банку коров’яку.

Сорту

  • Ранній – річний цибулю
  • Середньостиглий – осінній
  • Пізньостиглий – зимовий

Краще вирощувати літні сорти, у них самий товстий і соковитий стебло, який нам потрібен для їжі. Але такий цибуля не зберігається. Добре зберігаються осінні сорти цибулі, присипані піском в підвалах до весни. Зимові сорти можна залишити в грунті до наступного року.

  • Літні: Джолант, Ланцелот, Мерлін, Болгарська, Веста
  • Осінні: Асгеос, Бастіон, Голіаф, Камус, Килима
  • Зимові: Бандит, Гінка, Деррік, Елефант МС

Бажаю вам гарного врожаю цибулі-порею!

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *