Що корисного в чорниці?

Збір і обробка сировини: збирають листя чорниці під час цвітіння (травень, червень), плоди (ягоди) чорниці збирають в липні, серпні. Плоди краще сушити в сушарках: спочатку в’ялити від 2 до 3 годин при температурі 350-400 С, потім сушити — від 500 до 600 С. При таких обставинах ягоди висихають за 2-3 дні.

Застосування чорниці

Застосування: у минулому фіолетову фарбу для художників виготовляли з чорниці, яка росла в соснових лісах, пурпурну фарбу – з чорниці, яка росла в ялинових лісах. З листя і молодих пагонів чорниці отримують коричневу і жовту фарбу для обробки шкіри.

Як лікарська рослина чорниці застосовують з найдавніших часів. За вживання листя чорниці в лікуванні і профілактики хвороб необхідно консультуватися з лікарем, так як листя чорниці збільшують кількість кислоти в шлунковому соку. Листя чорниці містять інсулін (рослинного походження), який знижує ризик розвитку діабету.

Чай з листя чорниці використовують при блюванні, спазмах шлунка, цукровому діабеті, кашлі; це хороший засіб для промивання запалених очей, опіків, загоюються і гнійних ран. Препарати з листя чорниці використовують як проносний засіб, при кашлі, розладах шлунка, циститі, лейкемії, при маткових і гемороїдальних кровотечах, при захворюваннях шкіри.

Активні речовини покращують зір у нічний час. (Препарати з листя чорниці не рекомендується використовувати довго і у великих кількостях, тому що можливе отруєння специфічними речовинами, які містяться в листі).

Ягоди чорниці можна їсти свіжими або приготувати варення, соки, сиропи, вина. Речовини, що містяться в ягодах, допомагають знизити рівень холестерину в крові. Також ягоди використовують при захворюваннях шлунка з-за їх здатності зменшувати рівень кислоти, свіжі ягоди сприяють лікування запорів. Чорниця допомагає поліпшити зір. Ягоди є одним з кращих засобів від катаракти.

Рекомендації щодо вживання чорниці: кому, коли і скільки

Якщо повсякденна робота пов’язана з комп’ютером, то, принаймні протягом літа, рекомендується з’їсти побільше свіжої чорниці. Чорниця також сприяє поліпшенню нічного бачення, підвищує гостроту зору, запобігає втомі очей. Вченими доведено, що чорниця прискорює регенерацію сітківки.

Сушені ягоди покращують роботу шлунково-кишкового тракту. Вони допомагають при диспепсії, що пов’язано з процесами бродіння і гниття в кишечнику. Відвар ягід дітям хороший засіб від проносу, але свіжі ягоди навпаки – проносне. Ягоди сприяють усуненню токсичних речовин з організму.

Сушені ягоди можна їсти при гастриті, недокрів’ї, запаленні ясен. Настоянка чорниці допомагає при дизентерії, а також лікує сильний і тривалий пронос. Приймаючи настоянку, 1 столову ложку необхідно розбавити ? склянки води, і такими порціями пити через кожні 6 годин.

Приготування настойки: 1 частина розім’ятих ягід, 5 частин горілки настояти 14 днів у теплі, періодично струшуючи, потім процідити.

Чорниця рекомендується також у випадках судинних захворювань і варикозного розширення вен, особливо під час вагітності. Вона зміцнює сполучні тканини, стінки вен і капілярів. Лабораторні дослідження показали, що чорниця дуже ефективна в боротьбі з ознаками старіння – погіршення пам’яті, зору, м’язової сили, а також проблеми координації. Ягоди чорниці можуть знизити ризик розвитку раку.

Чорничні ягоди та листя входять до складу багатьох лікувальних чаїв.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *