Селера – корисні властивості і застосування

Селера – унікальна рослина, яку споживають або використовують в якості допоміжного засобу в боротьбі з різними недугами. За деякими джерелами, коренеплід з’явився у другому столітті до нашої ери.

Так це насправді, ніхто не знає, але факт залишається фактом, селера є найціннішим продуктом, який вирішує безліч проблем, пов’язаних зі здоров’ям. Деякі віруючі люди і донині прикрашають цим овочем житла на свята, захищаючи рідні стіни від вторгнення темних сил. У цій статті докладно розглянемо корисні властивості і застосування селери.

Детальніше про рослині

Існує близько 20 видів трав’янистої рослини. Найвідомішим вважається селера пахуча, у складі якого знаходиться джерело вітамінів і мінералів, які надають неоціненну користь для людського організму.

Коренеплід відомий лікувальними властивостями, використовується все: насіння, стебла, листя і коріння рослини. Всі частини коренеплоду по-своєму корисні, головне, вивчити властивості і застосовувати за призначенням. Приміром, стебла містять велику кількість грубої клітковини, яка поліпшує роботу кишечника, усуває запори, спазми, лікує метеоризм.

Насінням лікують артрити, подагру, артрози, ревматизм, хвороби нирок. Вживання листя покращує обмінні процеси в людському організмі, стабілізує рівень цукру в крові. У листі міститься фосфор, кальцій, аскорбінова кислота, каротин. Крім лікувальних властивостей, листя коренеплоду володіють сильним східним ароматом, ними прикрашають різні страви.

Відзначимо, що в рослині міститься велика кількість магнію, найціннішого елемента для функціонування організму людини. Брак елемента провокує роздратування, занепокоєння, безпричинну втому.

Властивості кореня селери

Як вище згадувалося, всі частини рослини мають корисними властивостями, що надають благотворний вплив на людський організм. Корінь не є винятком.
У ньому містяться такі компоненти, як:

  • Натрій, калій, фосфор, магній, залізо;
  • Мінерали;
  • Ефірні олії;
  • Кислоти;
  • Вітаміни;
  • Гормони рослинного походження;
  • Крохмаль.

Вітамін До, наявний в корені, має омолоджуючу дію, зміцнює кістки.

Корінь використовують в медичних і косметичних цілях. З його допомогою лікують хвороби нирок, печінки, серця, судин, знижують артеріальний тиск. Засоби, виготовлені на основі кореня рослини, знімають роздратування, усуває занепокоєння, покращують настрій, мінімізують прояв алергічних реакцій.

Грамотне застосування засобів, зроблених на основі кореня, виводить з організму шкідливі речовини, прискорює обмінні процеси, справляється навіть з важкими формами ожиріння.

Селера для схуднення

Існує безліч рішень проблеми ожиріння, але, на жаль, не всі дають позитивні результати.

Страви з селерою швидко насичують організм на тривалий час. Продукт можна використовувати в сирому, вареному, тушкованому та смаженому вигляді. Коренеплід доповнює смак салатів, перших і других страв, додає родзинку в гарніри. Користь від вживання такого овочу в приготуванні страв очевидна. Грамотне поєднання продуктів харчування прискорює обмін речовин, володіє легким проносним ефектом, виводить зайву рідину з організму, бонусом є низька калорійність страв.

Завдяки цікавому смаком селери, страви можна не солити, допускається кілька крапель соєвого соусу.

Рецепти для схуднення

Селера найчастіше використовують у приготуванні низькокалорійних салатів. В якості додаткових продуктів використовуються: овочі, фрукти, птиця, сир, варені яйця.

Рецепт 1. Знадобляться наступні продукти: варена морква, свіжий огірок, 3 стебла рослини, 2 варених яйця. Подрібніть компоненти, з’єднайте разом і змішайте з пакетом натурального йогурту.

Рецепт 2. Прихильницям солодкого сподобається такий варіант. Візьміть кілька стеблинок селери, сиру моркву, одне яблуко середнього розміру, чайну ложку меду і столову ложку вершків 10 % жирності. Натріть продукти на тертці, перемішайте з медом і вершками.

Рецепт дієтичного супу. Два літри томатного соку, один корінь селери, один болгарський перець, 200 г капусти, кілька штучок стручкової квасолі, зелень за смаком і часник в подрібненому вигляді.

Наріжте овочі, залийте томатним соком. Доведіть вміст каструльки до кипіння. Помішуйте і варіть на середньому вогні близько 10 хвилин. Потім накрийте каструлю кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть ще 10 хвилин. Такий супчик підходить як окрему страву або як основа для четырнадцатидневной дієти.

Дієтичне котлетки. У складі: 100 г вівсяних пластівців, 2 кореня і стебла рослини, одне яйце, одна цибулина, 100 мл молока, лимон, сухарі для панірування. Залийте пластівці молоком на півгодини, за цей час вони повинні набрякнути. В ту ж ємність вбийте яйце, додайте подрібнений селеру, цибулю і лимонний сік. Сформуйте невеликі котлетки, обваляйте їх у сухарях і обсмажте з додаванням рослинної олії.

У набутті стрункості і привабливості допоможуть напої з додаванням селери. Наступний рецепт не тільки сприяє схудненню, але і володіє освіжаючим ефектом. Універсальний коктейль складається з: 250 р яблук і 500 г селери. Помийте інгредієнти, почистіть, відіжміть з допомогою блендера сік. Додайте 100 мл томатного соку і дрібку рубаною петрушки. Напій подається в охолодженому вигляді.

Рецепт напою з кефіром і селерою. У поєднанні два продукту благотворно впливають на роботу шлунково-кишкового тракту і володіють легким сечогінним ефектом.

Коктейль можна приготувати кількома способами:

  1. Літр кефіру 2,5% жирності + склянку чистої води + кілька стебел селери.
  2. Літр знежиреного кефіру + 400 м стеблинок рослини.
  3. Літр знежиреного кефіру + пучок селери і петрушки.
  4. Літр кефіру, пучок рослини і 200 г сиру.

Такі напої можна вживати в розвантажувальні дні або замінювати ними один з прийомів їжі. Селера в поєднанні з вищеописаними продуктами постачає організм корисними речовинами і вітамінами.

Протипоказання

Незважаючи на позитивні характеристики рослини, воно, в деяких випадках має протипоказання. Не варто експериментувати з вживанням рослини, якщо: діагностований варикоз, тромбофлебіт, виразка шлунка, підвищена кислотність. Варто відмовитися від застосування селери вагітним і годуючим жінкам.

Користь від застосування такого продукту очевидна, але перед вживанням у їжу слід проконсультуватися з лікарем.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *