Різновиди павуків: фото, назви і описи, розмноження, чим харчуються

Павуки належать до ряду павуків, класу павукоподібних, типу членистоногих. Якщо вірити вченим, то вперше ці істоти на планеті з’явилися близько 400 мільйонів років тому. В даний час науці відомо безліч видів павукоподібних. Кожна різновид має свої певні характеристики і особливості в поведінці і життя. Деякі павуки отруйні і здатні завдати шкоди людині аж до летального результату.

Характеристика і опис

Загальний опис павуків може відрізнятися в залежності від конкретного виду. Як правило, тіло цього членистоногого складається тільки з двох основних частин:

  1. Черевце. Тут розташовуються головні дихальні отвори, поверхня покрита дрібною шерстю.
  2. Головогрудь. Поверхня головогруди є панцир з хітину. Тут знаходиться 8 суглобових довгих ніг. Крім цього, на головогруди є два ногощупальца. Вони застосовуються для того, щоб можна було спаровуватися статевозрілими особинами. Також на головогруди розташовуються дві короткі кінцівки з хеліцерами, які представляють собою отруйні гаки. Вони вважаються частиною ротового апарату. Залежно від різновиду число очей у особин може варіюватися від 2 до 8 штук.

Що стосується розміру членистоногих, то вони теж можуть бути різними – від 0,4 мм до 10 см. Ці параметри стосуються лише головогруди. Розмах лап може бути набагато більше, аж до 30 см.

У різних видів павуків забарвлення і малюнок відрізняються. Це буде залежати від будови структурного покриву лусочок і вовни, а також від місця локалізації та наявних пігментів. Саме тому павукоподібні можуть бути як одноколірними, так і мати різні яскраві малюнки на тільце.

Назви і різновиди

Всього вченими було зареєстровано і описано понад 42 000 різновидів павукоподібних. Багато дорослих страждають острахом павуків – арахнофобією. Близько 3000 видів цих створінь зустрічаються на території країн СНД.

У цьому відео ви дізнаєтеся про найдивніших павуків в світі:

Синьо-зелений птицеед і квітковий бокохід

Синьо-зелений птицеед вважається самим ефектним і красивим. Його основні характеристики:

  • карапас яскраво-зеленого кольору;
  • яскраво-сині лапи;
  • черевце червоно-оранжевого відтінку;
  • розмах кінцівок до 15 см;
  • розмір головогруди близько 7 см.

Батьківщиною цього створення вважається Венесуела. Однак павуки-птахоїди можуть спокійно існувати і на території Африки, а також в азіатських державах. Цей вид павукоподібних не здатний завдати шкоди людині, і тільки при наближення небезпеки особина вистрілює спеціальними ворсинками, які ростуть на черевці.

Для життя людей волоски не представляють ніякої небезпеки, але після зіткнення з ними можуть залишитися невеликі опіки. За своїм зовнішнім виглядом травма чимось нагадує наслідки дотику з кропивою. Самці павука-птахоїда здатні прожити тільки 3 роки, а тривалість життя самок становить до 12 років.

Забарвлення квіткового бокохід може бути різною – від чисто-білої до зеленуватою, рожевою або світло-зеленої. Максимальна довжина головогруди становить 5 мм у самців і 12 мм у самок. Вид є досить поширеним на території всіх європейських держав. Крім цього, квітковий павук живе в Японії, на Алясці і в США. В основному віддає перевагу відкритій місцевості з великою різноманітністю квітучих трав. Це пов’язано з тим, що квітковий павук вживає в їжу сік спійманих метеликів і бджіл.

Граммостола Пульхра і аргіопа брюнніга

Граммостола Пульхра відноситься до групи павуків-птахоїдів, які в дикій природі мешкають тільки на південній території Бразилії і Уругваю. Тварина дуже велике, виростає до 11 см в довжину. Відрізняється від більшості інших видів красивим металевим блиском волосків і темної забарвленням. У природному середовищі існування павука можна знайти серед коренів великих рослин. Варто відзначити, що ці членистоногі практично ніколи не риють самі своїх нір. Для багатьох любителів екзотичних створінь граммостола Пульхра часто стає домашнім вихованцем.

Аргіопа брюнніга, якого в народі також називають павук-оса, має вельми незвичайне забарвлення лап і тіла – в біло-чорно-жовту смужку. Завдяки цій забарвленням павукоподібні і називають осою. Самці блідіше самок. Максимальний розмір особини становить 7 мм. Павуки мають широке поширення на території північних регіонів африканського континенту, Поволжя, а також в південній частині Росії.

Зустріти агріопу брюнніха можна і в країнах Азії і Європи. В основному павуки воліють селитися на лісових галявинах, а також на луках, де великий достаток трав’яних рослин. Павутинка досить міцна, розірвати її майже неможливо, вона лише розтягується під тиском.

Каёмчатий мисливець і апулийский тарантул

Каёмчатий мисливець досить широко поширений на території Євразії. Вони вважають за краще селитися уздовж берегів водойм, де повільно тече або просто стоїть вода. Часто павукоподібні поселяються в палісадниках, де висока вологість повітря, в тінистих гаях або на заболочених місцевостях. Максимальна довжина тулуба у самки становить 22 мм, а самці не виростають більше 13 мм. Забарвлення тіла чорний або жовто-коричневий. Збоку на черевці є світло-жовті, майже білі, смуги.

Тарантул апулийский відноситься до сімейства павуків-вовків. Основний ареал їх – це країни Південної Європи:

  • Іспанія;
  • Італія;
  • Португалія.

Ці членистоногі здатні виривати нори, глибина яких доходить до півметра. Максимальна довжина тулуба – 7 см. Як правило, особини забарвлені в рудий відтінок, рідко зустрічаються коричневі павуки. На тільце можна помітити довгу смугу, а також кілька поперечних ліній світлого тону.

Кругопряд шипастий і павича

Кругопряд шипастий, який також носить назву рогатої павука, має широке поширення в субтропічних і тропічних регіонах у Австралії, на Філіппінських островах, в Центральній Америці, а також на південній території США. Самки здатні виростати до 13 мм в ширину і до 9 мм в довжину. Самці при цьому не довше 3 мм. Кінцівки досить короткі, по краях розташовані 6 шипів. У особин досить яскравий окрас:

  • червоний;
  • чорний;
  • білий;
  • жовтий.

На черевці візерунок, що складається з чорних крапок.

Павича павук відрізняється досить незвичайною забарвленням, в якій можна зустріти практично всі кольори веселки: зелений, жовтий, синій, блакитний, червоний. Самки при цьому мають більш тьмяний забарвлення. Дорослі особини здатні виростати до 20 мм в довжину. Саме своєю яскравим забарвленням самці активно залучають самок в шлюбний період. Поширені в Австралії.

Усміхнений павук і чорна вдова

павук усміхнений, якого також називають «павук зі щасливим обличчям», не представляє для людей абсолютно ніякої небезпеки. Основне місце проживання цих павукоподібних – Гавайські острови. Максимальна довжина тільця дорівнює 5 мм. Забарвлення може бути різноманітним починаючи від блакитного і закінчуючи яскраво-жовтим. В їжу павуки вживають дрібних мошок. Яскраве забарвлення допомагає усміхненого павуку збивати з пантелику в своїх ворогів, серед яких в основному птиці.

Чёерная вдова – дуже отруйний і небезпечний для людей вигляд. В основному живе на території Північної Америки, Австралії, однак були помічені випадки присутності цього членистоногого в Росії, незважаючи на те що російська клімат для них не особливо сприятливий. Самки в довжину досягають 1 см, самці менше. Тіло і кінцівки чорного кольору, на черевці можна побачити яскраво-червоний візерунок у вигляді пісочного годинника. У самців інший забарвлення: коричневий з білими лініями. Укус одного членистоногого може стати причиною навіть летального результату, особливо якщо особина нападе на маленьку дитину.

Бувають і інші види павуків, яких варто побоюватися людині. Не можна не згадати каракурта – родича чорної вдови. Самки виростають до 2 см в довжину, а максимальний розмір самця – 7 мм. На черевці є 13 плям червоного кольору. У деяких видів каракурта у плям є облямівка.

У статевозрілих особин окремих порід ці цятки повністю відсутні, а тіло має блискучий чорний окрас. Ці членистоногі поширені в північних регіонах африканського континенту, на південній території європейських держав, в Причорномор’ї в Приазов’ї, в південних регіонах України та Росії, а також в деяких країнах Середньої Азії.

Місця проживання

Павукоподібні існують там, де дозволяють умови, тобто абсолютно в кожному куточку планети, за винятком територій з сильними морозами і регіонів, які постійно вкриті великим шаром льоду. В основному членистоногі вважаються наземними мешканцями, проте бувають павуки, які живуть в виритих норах або гніздах, ведучи активний спосіб життя тільки по ночах.

Птахоїди та інші різновиди мігаламорфних живуть на екваторіальних деревах і кущах. Посухостійкі породи селяться в ущелинах скель, нірках і інших укриттях, розташованих на рівні грунту. Землекопи воліють селитися групами, в окремих норах, глибина яких може доходити до 50 см. Деякі види вкривають свої будиночки спеціальними заслінками, які вони роблять з шовку, грунту або трави.

Так звані павуки-сінокоси воліють жити в темних і вологих місцях, наприклад печерах, нежилих зруйнованих будівлях, підвалах, а також в норах, які були кинуті різними тваринами. Долгоножки селяться в житлових приміщеннях, на вікнах з південної сторони, висять головою вниз.

Павуки-скакуни здатні виживати практично скрізь, за винятком заледенілих місць: в пустелі, в лісостепах, в горах, на кам’яних і цегельних будівлях.

Каракурт в основному живе на території полинових пусток, де найчастіше стадами домашніх тварин павучки втоптувати в грунт. Їх можна також зустріти на кам’янистих схилах ярів, на узбережжі штучних каналів.

їжа павуків

Харчуються павуки дуже незвично. Протягом довгого часу деякі види павуків можуть зовсім не є. Цей період може становити від 1 тижня до 1 місяця. У деяких випадках павуки не їдять майже рік. Характерно, що кількість їжі, яку членистоногі здатні з’їсти за рік, може бути в кілька разів більше маси всього населення нашої Землі.

В їжу павуки використовують різні продукти. Це буде залежати від конкретного виду і розміру особини. Більшість роблять пастки за допомогою павутини. Видобуток при цьому не бачить її, прилипає до пастки і стає їжею. Після цього членистоногі підбираються до спійманим комахою, впорскують в тіло свій травний сік, який починає роз’їдати видобуток зсередини. Почекавши якийсь час, павук всмоктує в шлунок утворився коктейль. Існують такі види павукоподібних, які випльовують під час полювання свою клейку слину, притягаючи видобуток до себе з її допомогою.

Основний раціон павуків становлять комахи. Маленькі види вживають в їжу коників, тарганів, метеликів, комарів і мух. Ті павуки, які селяться в норах і на поверхні грунту, можуть їсти жуків, равликів і дощових черв’яків.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *