Пшнеичная крупа : пльза, шкоди

Вітаю вас друзі!
Хто не чув цю приказку? Мені мама з самого дитинства так говорила, коли готувала кашу. Існує різна крупа, з якої можна приготувати повноцінний сніданок. Але пшеничне виходить на перший план. Напевно, всі діти їли у садочку, потім у школі. Її часто дають в лікарнях, а також в їдальнях на роботі. Особисто я люблю цю кашу.

  • Як правильно готувати кашу
  • А якщо ще знати, що від неї велика користь для організму, то з’являється бажання їсти її з великим задоволенням. Правда, потрібно пам’ятати, що від крупи може бути і шкода для організму, а також є протипоказання. Про це нижче, але можна сказати, що при діабеті краще від цієї каші утриматися.

    Як робиться пшеничка

    Пшенична крупа виготовляється з подрібненого зерна пшениці. Для початку потрібно зерна звільнити від зародка. Прибирають насіннєві оболонки. Розрізняють різні номери крупи. Чим вона більше, тим краще. Особисто я люблю дрібну пшеничку, але в ній, на жаль, менше вітамін, тому користь від неї низька.

    У сучасній кухні і безліч інших продуктів харчування. Зокрема пшеничну крупу замінили картопля і макарони. Але тіласто я все ще включаю кашу в раціон. Тим більше що можна, використовуючи крупу приготувати не тільки корисну кашу, але і запіканку, пудинг, суп, навіть биточки.

    Які елементи складають крупу?

    Пшенична крупа складається крім крохмалю ще з ряду інших вуглеводів. Вони досягають у відсотковому відношенні від 50 до 70 відсотків. Але це не все. У крупі багато білка, амінокислот, жирів, клітковини, цукру. Так як її калорійність невисока, то я віддаю перевагу її їсти після тренування на вечерю. По калоріях всього 335,5 кілокалорій.

    Що ж ще є в крупі? Я була здивована сама, коли дізналася, що там знаходиться цілий набір таблиці Менделєєва, а також інші корисні речовини. Мова йде про золі, крохмалі, моно і дисахаридах, воді, харчових волокнах, вітамінах: холине, PP, H, E, B9, B6, B5, B2, B1, A; мінеральних речовин: твердий, цирконії, стронцій, титан, олові, нікелі, кобальті, кремнії, ванадии, борі, молібдені, селену, марганцю, міді, йоді, цинку, заліза, сірки, хлор, фосфорі, калії, натрії, магнії, кальції.

    Яка від пшеничної крупи користь?

    Я вже вам показала, що пшенична крупа являє собою багатий вітамінами і мінералами продукт. Тільки одне це говорить про те, що користь для організму від цієї каші дуже велика. Зараз я вам покажу деякі моменти.

    • Загальнозміцнюючі властивості. Користь в тому, що
      стимулюється імунітет людини,
      підтримується організм при великих фізичних навантаженнях.
    • Натуральний джерело енергії. Користь в тому, що
      Допомагає відновитися після тренування,
    • Застосовується при дієтичному харчуванні.
    • Хороший регулятор жирового обміну.
    • Додатково покращує роботу травного тракту.
    • Знижує рівень холестерину в крові.
    • Поліпшується діяльність серцево-судинної системи, а також краще працює мозок.
      Сповільнюється процес старіння.
    • Нормалізується стан шкірного покриву, нігтів, волосся.
      З організму краще виводяться шкідливі речовини. Мова йде про:
      Шлаки,
      Зайвій жирі,
      Токсичних сполуках,
      Осіли солі важких металів,
      Антибіотики, які ми приймали при лікуванні.

    Я волію їсти страву на сніданок, заряджаючись до обіду енергією. В результаті чого відчуття голоду зникає. Іноді їм кашу на вечерю з-за її низької калорійності після тренування. Як ми побачили, користь для організму від вживання даної крупи велика.

    Шкоду від пшенички

    Шкода для організму може бути лише один. Це непереносимість складових крупи. Також її краще не їсти після операцій на внутрішні органи, наприклад, при апендициті. Шкода буде і для вагітної жінки, можливі гази, що не дуже приємно для плоду, так і для самої жінки. Також ви завдасте значної шкоди організму, якщо будете вживати кашу з пшенички при виразці шлунка або гастриті зі зниженою кислотністю. Як бачимо, хоч і небагато, але шкода є, тому важливо бути обережним при вживанні страв з пшеничної крупи. Особливо це важливо при діабеті.

    Протипоказання пшенички

    Розглянемо, які є протипоказання у пшеничної каші. Я думала раніше, що пшенична крупа не може бути заборонена до вживання, адже нею годують навіть у лікарнях. Тому це і дивно, що такий продукт має протипоказання. Розглянемо їх.

    Заборонено їсти, якщо в шлунку кислотність знижена.
    Якщо спостерігається метеоризм.
    Є алергія на глютен, мова йде про пшеничного білку.
    Вагітні жінки не можуть її є дуже часто з-за появи газів.
    При операціях на внутрішніх органах, апендициті.
    При діабеті, так як в крупі 80 відсотків крохмалю, який переробляється в глюкозу.
    Не їжте кашу кожен день. Чергуйте вітамінний набір, змінюючи її з іншими крупами, а також з картоплею і макаронами. Як і при діабеті.

    Корисні нюанси

    Помел впливає безпосередньо на корисність крупи. Чим вона дрібніше, тим менше в ній корисних речовин. Так як вони губляться при дробленні. При покупці важливо стежити за чистотою крупи. Кашу треба мити не менше трьох раз, щоб позбутися від зайвого крохмалю, тоді можна трохи з’їсти і при діабеті, а також від лушпиння і камінчиків, які можуть зламати вам зуби.

    Підводячи підсумки, скажу, що для здоров’я пшенична крупа має не лише позитивними моментами. Є як користь, так і шкоду, а також є протипоказання для організму, наприклад, при діабеті. Тому потрібно ставитися до цього продукту харчування не фанатично, а чергувати його з іншими кашами.

    Як правильно готувати кашу

    Розглянемо один з найпростіших рецептів про те, як приготувати пшеничну кашу в мультиварці. Виконується вся процедура дуже просто. Навіть дитина впорається. Часу потрібно приблизно годину. Ми будемо готувати на п’ять порцій в мультиварці.

    Готувати в мультиварці дуже легко, так як не потрібно стояти над плитою до готовності, щоб каша не втекла, щоб вистачило води, щоб не залишилася зайва вода. Не стикаємося з багатьма подібними труднощами при приготуванні. Тепер просто висипаємо крупу, наливаємо воду і чекаємо, займаючись своїми справами. Якщо ви раніше не любили цю кашу, то після приготування її в мультиварці ваші смаки зміняться.

    Для приготування візьмемо півтори склянки пшеничної крупи. Три склянки води. Як бачимо, в два рази більше. Одну чайну ложечку солі. І п’ятдесят грамів вершкового масла.

    При приготуванні потрібно буде виконати сім кроків. Розглянемо їх по порядку.

    1. Чашу мультиварки потрібно гарненько натерти вершковим маслом. Те, що залишиться, киньте на дно.
    2. Беремо потрібну кількість крупи. Мерьте склянками або мірним стаканчиком. Так як в даному блюді важливо дотримати точні пропорції води і каші.
    3. Крупу потрібно гарненько промити. Я роблю це три рази, поки не поллється чистенька вода.
    4. Викладаємо в чашу мультиварки крупу. Солимо.
    5. Наливаємо воду. Її має бути саме в два рази більше, ніж каші. Потрібно використовувати окріп, можна просто гарячу воду. Тепер натискаємо на команду: варити крупу. Ця функція готує годину.
      Каша готова. Можна подавати на стіл.

    Для цього поки вона ще гаряча, викладаємо її по тарілочках. Кладемо ще масла, так як кашу маслом не зіпсуєш, особливо пшеничне. Адже вона просто вбирає його. Приємного апетиту!

    Ну ось і все на сьогодні, всього найкращого вам а головне по більше здоров’я!

    Варто почитати:

    Додати:

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *