Про кунжут: корисні властивості та протипоказання

У статті говоримо про кунжуті, його корисні властивості і протипоказання. Ви дізнаєтеся, як кунжут (сезам) впливає на організм людини. Познайомитеся з рецептами краси, що включають кунжутне масло.

Наші рекомендації допоможуть вам поліпшити здоров’я і вирішити деякі косметичні проблеми.

Кунжут або сезам – це трав’яниста однорічна рослина з білими маслянистими і ароматними насінням. Рослина схоже на довгасту коробочку, наповнену різнокольоровими насінням.

Різновид кунжуту, особливості

Насіння кунжуту діляться на чорні і білі. Сорт впливає на якість і аромат продукту. Чим насіння темніше, тим корисніше кунжут.

Користь чорного кунжуту

У складі чорного кунжуту: вітаміни, мідь, марганець, фосфор, залізо, цинк. У 100 г продукту міститься 1474 мг кальцію, який легко засвоюється організмом.

У чорному кунжуті 49% займають жири, 20% білки, 12% вуглеводи і 6% харчові волокна. Вживання продукту нормалізує кисневі процеси в організмі, оновлюються клітини.

Користь білого кунжуту

Насіння білого кунжуту перед застосуванням очищаються. Різновид використовується в приготуванні десертів, хлібобулочних виробів, батончиків.

У продукті містяться: білки, жири, вітаміни E, К і С. Хімічна речовина фітостероли в Сезам, попереджає попадання поганого холестерину в кров.

Відмінності між чорним і білим кунжутом

  • Чорні насіння володіють сильним, приємним ароматом, гіркуватим смаком, не вимагають попереднього очищення.
  • Білий кунжут відрізняється нейтральним запахом, перед вживанням очищають.
  • В чорних насінні більше заліза, використовують в лікувальних цілях. Призначають людям зі слабкістю організму, анемією.
  • Білий сезам ефективний у боротьбі з запорами.
  • Чорний сезам покращує смакові якості салатів і десертів.
  • Білим кунжутом прикрашають випічку і батончики.

Корисні властивості кунжуту

Кунжут і його продукти напхані:

  • органічними і жирними кислотами,
  • вітамінами,
  • антиоксидантами,
  • білками,
  • вуглеводами,
  • фитоестрогенами,
  • макро і мікроелементами.

Антиоксиданти подовжують термін зберігання продукту. Насіння не втрачають корисних якостей до 10 років.

  1. Кальцій в складі рослини покращує згортання крові, нормалізує кислотність, зміцнює волосся і нігті. Елемент виводить токсини з організму, регулює вироблення гормонів.
  2. Речовина сезамін – антиоксидант, що запобігає розвитку онкозахворювань.
  3. Фітин відновлює мінеральний баланс організму.
  4. Тіамін покращує функції нервової діяльності, нормалізує обмін речовин.
  5. Вітамін РР покращує роботу шлунково-кишкового тракту.
  6. Фітоестроген – замінник жіночих статевих гормонів.

Користь кунжутного насіння для жінок

Регулярне вживання кунжуту регулює гормональний фон жінки, знімає больові відчуття в критичні дні, віддаляє прояви клімаксу. Поліпшується робота шлунково-кишкового тракту. Захворювання «остеопороз» – ослаблення кісткової тканини, не вирок, вживання кунжуту зміцнює кістки.

Сезам використовується в косметологічних цілях. Кошти на основі кунжуту освіжають шкіру, знімають роздратування, омолоджують.

Користь кунжутного насіння для чоловіків

Кунжут покращує потенцію, запобігає розвитку раку передміхурової залози, впливає на гормональний чоловічий фон. Амінокислоти в Сезам, збільшують вироблення тестостерону, покращують репродуктивну функцію.

Вітаміни групи В, фосфор і ліпіди знімають депресивний стан, покращують роботу серця і судин, впливають на функції головного мозку.

Кунжутне насіння: користь чи шкода

Кунжутне насіння володіє такими корисними властивостями.

  • Виводять шкідливі речовини. Шлаки і токсини накопичуються в органах і отруюють їх.
  • Кунжутне насіння забезпечують легку послаблюючу дію. Насіння в щоденному раціоні усуне запори.
  • Кунжутні насіння не алергенний продукт.
  • Корисні властивості використовують у народній медицині.
  • Вміст вітаміну E (0,21-0,30 мг) омолоджує організм.
  • Клітковина – профілактика захворювань травного тракту.
  • Регулярне вживання жменьки насіння підвищує захисні функції організму.
  • Насіння використовують для лікування застуди, астми, бронхіту.
  • Рослинний білок в продукті легко засвоюється організмом, корисний після інтенсивних тренувань.
  • Кунжутне насіння покращують перистальтику кишечника, що позитивно відбивається на вазі.
  • Розпарений кунжут корисний на ранньому терміні вагітності. Він покращує травлення, забезпечує організм необхідними елементами, нормалізує нервову систему.

Протипоказань до вживання кунжутного насіння немає, хоча можлива індивідуальна непереносимість продукту.

Правила прийому кунжутного насіння

Вживати сезам в сирому вигляді не рекомендується. Кунжут підсушують при температурі 65 градусів або замочують у воді.

Щоденна норма вживання 2г. Зловживання сезамом призводить до проблем з травленням, зайвим кілограмам на тілі.

У кунжутному насінні панірують м’ясо і рибу. Термічна обробка прибирає корисні властивості, зате знижує до мінімуму агресивна дія елементів на організм. Сезам додають в овочеві салати.

Застосування кунжутного масла

Для нерафінованої олії характерний темно-коричневий відтінок, солодкий присмак і виражений аромат. Для отримання такого масла, насіння обсмажують. З сирого насіння виходить масло світлого жовтого відтінку, слабо виражений смак і запах.

Кунжутне масло складається з вітамінів, мінералів, антиоксидантів та інших компонентів. Вживання масла поліпшує серцево-судинну систему, нормалізує обмінні процеси, зміцнює імунітет.

Масло кунжуту використовують в цілях профілактики. Продукт зміцнює захисні функції організму, попереджає розвиток пухлин. Маслом лікують шкірні захворювання (екзему, псоріаз, мікози).

Сезам проявляє властивості в косметичних засобах. У сукупності з іншими інгредієнтами, кунжут пом’якшує, зволожує, насичує шкіру поживними речовинами.

Масло підтримує добову дозу кальцію в організмі. Випивайте по столовій ложці олії в день. Це зміцнить імунітет, усуне сухий кашель, налагодить роботу яєчників, врегулює менструальний цикл, мінімізує прояви гастриту.

Склад і калорійність

Це висококалорійний продукт, в якому міститься 890 ккал на 100г. Кунжутне масло складається з:

  1. Органічних кислот,
  2. кальцію,
  3. цинку,
  4. заліза,
  5. фосфору,
  6. магнію,
  7. Вітаміну E.

Лікувальні властивості забезпечує:

  • Фітин (елемент відновлює баланс мінералів).
  • Сезамол (антиоксидантні властивості).
  • Бета-ситостерин (нормалізує рівень холестерину в крові).

Використання масла в косметології: рецепти

Маска для волосся проти лупи

Складові:

  • Кунжутне масло – 2 столових ложки,
  • Мед – 2 столових ложки,
  • Яєчні жовтки – 2 шт.

Як приготувати: З’єднайте жовтки, масло і мед.

Як використовувати: Нанесіть суміш на волосся, втирайте в шкіру голови. Через 15 хвилин змийте теплою водою. Помийте голову з шампунем.

Результат: Відновлює блиск волосся, запобігає випаданню, усуває лупу.

Кунжутне масло робить волосся м’якими, зволожує, захищає від шкідливого впливу навколишнього середовища.

Зволожуючий крем для чутливої ​​шкіри

Опис рецепта: Засіб підходить для сухої шкіри, схильної до лущення. Додавайте в зволожуючий крем, маски або тонік.

знадобиться:

  • Кунжутне масло – 3 краплі,
  • Гліцерин – 40 м

Як приготувати: З’єднайте компоненти. Нанесіть на суху, чисту шкіру. Через 20 хвилин промокніть обличчя серветкою.

Масло кунжуту усуває набряклість на століттях, зволожує ніжну шкіру, насичує корисними елементами.

Маска для будь-якої шкіри

Опис рецепта: Маска підходить для щоденного застосування. Шкіра розгладжується, мімічні зморшки зникають.

Вам знадобиться:

  • Масло кунжуту – 1 чайна ложка,
  • Какао – 1 чайна ложка.

Як приготувати: Підігрійте масло до теплого стану. Додайте какао. Нанесіть засіб на 15 хвилин, змийте теплою водою. Завершіть процедуру нанесенням відповідного крему.

Кунжут в кулінарії: рецепти

У відео: як готувати кунжутне молоко, пасту, заправку для салату, хрусткі хлібці і фінікові цукерки.

Протипоказання і шкода

Кунжут і засоби на його основі протипоказані алергікам. Висип, свербіж і почервоніння на шкірі – алергічні прояви, що свідчать про непереносимості продукту організмом.

Дітям до 5 років не можна вживати сезам. Молодий організм повільно засвоює і розщеплює жири.

Не варто приймати кунжут жінкам на останніх місяцях вагітності. Існує ризик передчасних пологів.

Протипоказано вживання кунжуту людям з високою згортанням крові, тромбами в судинах і сечокам’яною хворобою.

що запам’ятати

  1. Колір насіння впливає на якість продукту.
  2. Кунжутне насіння заповнюють недолік кальцію в організмі.
  3. Застосування сезаму впливає на роботу органів.
  4. Кунжутне масло і насіння використовують в косметологічних і кулінарних цілях.
  5. Надмірне вживання продукту призводить до негативних наслідків (погіршення стану здоров’я, проблеми в роботі окремих органів).

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *