Поєднання продуктів при правильному харчуванні

Сумісність продуктів харчування – це не тільки особлива методика вживання їжі, а справжня життєва позиція, умещаемая в одну-єдину таблицю.

Сумісність білків і вуглеводів

Люди, хоча б раз чули про роздільне харчування, безумовно, мають приблизне уявлення про нього. Білки не дозволяється поєднувати з вуглеводами – ось, мабуть, той кістяк, на якому тримається вся таблиця. Тільки не треба все спрощувати, адже вуглеводні і білкові продукти також розділяються, і дана система ускладнюється. Хоча треба визнати, що це поєднання, що вважається найбільш критичним, яскравіше всіх ілюструє ті процеси, які відбуваються в організмі при поєднанні різних продуктів.

Для перетравлення білків і вуглеводів потрібна різна середовище. Білкам потрібна кислотна, вуглеводів – лужна. В основному перетравлення білкових продуктів йде в шлунку, а розщеплення вуглеводів починається вже в порожнині рота, а всмоктуються вони в кишечнику.

Якщо в шлунку перебуває м’ясо, і до нього додати тарілку солодких фруктів, з’їдаючи їх в якості десерту, то ваша травна система опиняється в досить скрутному становищі. Джерело концентрованого білка, м’ясо, повинно знаходитися в шлунку досить довгий час. Цього не можна сказати про фруктах, які «хочуть» через 15-20 хвилин рухатися далі. Людський організм розумний, але не в такій мірі, щоб організувати принцип розділення продуктів на рівні травної системи. Тому фрукти вимушено залишаються в шлунку, поки повністю перетравиться м’ясо, починають бродити і завдають шкоди. В результаті шкоди, яку приносять такі нешкідливі продукти, нейтралізує користь від отриманих вами вітамінів.

Теорія про те, що локшину краще не їсти з котлетою, а м’ясо не рекомендується їсти з картоплею, бере свої витоки далеко не в наш час. У давнину Авіценна виділив легко – і трудноперевариваемые продукти, а В. П. Павлов — академік науково довів, що в різних умовах перетравлюються різні види їжі. Остаточна крапка в цій теорії була поставлена американським гігієністом Гербертом Шелтоном. Для багатьох основою харчового поведінки є таблиця сумісності продуктів, яку він вивів.

Поєднання продуктів харчування всіх типів

  • Риба, червоне м’ясо і дичина є джерелами концентрованого білка. Однак природа тут передбачила і тваринний жир, а він зовсім небажаний. Варто їсти пісне м’ясо, а при обробці видаляти шкіру. Єдиний хороший союзник цього роду продуктів — некрохмалисті зелені овочі, які виводять холестерин, отриманий з тваринних жирів.
  • Кисломолочні продукти дієтологами вважаються найбагатшим джерелом білка. Їх не можна поєднувати ні з чим, крім продуктів з цієї ж групи. Сюди відносять сири, йогурти, сир, сметана.
  • Крупи або овочі, будь крохмалисті продукти, вступають у конфлікт з цукром і тваринними білками. Крупи і картоплю краще вживати окремо, так як вони самі по собі довго і досить важко перетравлюються. Такі овочі, як кабачки, буряк, морква, з іншими продуктами добре уживаються.
  • Прекрасно поєднуються зелені некрохмалисті овочі з усіма продуктами, крім молока.
  • Серед вуглеводистих бобові займають особливе положення, оскільки вони містять і рослинний білок і крохмаль. Це забезпечує їх нормальну сумісність з легкими жирами і зеленню.
  • На одній харчової щаблі з сухофруктами знаходяться солодкі фрукти, так як і в тих, і в інших міститься легкозасвоюваний цукор. Ці продукти досить швидко рухаються по вашому травному тракту, і працюють для кишечника, як «мітелка», затримуючись в основному тільки в ньому, і з цієї причини їх не рекомендується поєднувати ні з чим, крім тих ж нешкідливих зелених фруктів і овочів.
  • Фрукти, кислі на смак, і помідори поруч з собою терплять жири, а також будь-які овочі, але не дружать з бобовими та м’ясом.
  • Все, що ми називаємо солодощами – варення, кондитерські вироби, шоколад, сиропи, може бути засвоєно в кишечнику. Якщо вони залишаються разом з іншими продуктами в шлунку, то гальмують їх розщеплення, при цьому самі починають загнивати. Системою роздільного харчування виключаються будь-які солодощі, крім натурального меду. Він не шкодить організму в терапевтичних дозах.
  • В окремих нішах продуктів знаходяться горіхи, молоко, яйця. Молоко взагалі не можна поєднувати ні з якими продуктами, адже воно уповільнює переварювання їжі. Яйця комбінують в собі жир і білок. Вони теж відносяться до продуктів, що вимагають відокремленої переробки, хіба що терпить сусідство з зеленню. Горіхи є повноцінною вуглеводистою їжею, джерелом рослинних жирів, і вони засвоюються в кишечнику. Їх добре їсти окремо, або поєднувати з сиром і овочами.

Складна сумісність продуктів

Прихильники методу роздільного харчування запевняють, що це навіть не дієта, а правильний спосіб організувати свій раціон, але не виснажувати себе при цьому голодом. Є в цьому якась доля правди, але й у цього методу є свої противники. Він вважає, що для людей така надмірна «рафінованість» протиприродна. До того ж, доведеться відмовитися від так званої змішаної їжі. З меню зникнуть пельмені, вареники, багато видів салатів, канапки пироги, і харчуватися доведеться тільки в домашніх умовах. Хтось вважає це безсумнівним плюсом, а хтось- нестерпним складністю сучасного буття, коли збудовано суворе розклад прийому їжі і не менш суворе меню.

Так чи інакше, система роздільного харчування має раціональне зерно, і воно полягає в тому, що значно полегшується робота організму.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *