Підживлення капусти органічними і мінеральними добривами

Капуста – цариця городів, без якої не обходиться жодне застілля. Гарний качан візуально нагадує великий квітка зеленого кольору. Декількох плодів достатньо для цілої клумби. Підживлення капусти – важливий етап повноцінного росту культури. Втім, цей їстівний інгредієнт можна використовувати в поєднанні з будь-яким блюдом або в якості самостійного страви на святковому столі. Квашення, тушкування, в борщ або щі, з пирогами і в салаті – ці страви неможливо приготувати без білокачанної капусти.

У цього чудового овочу особлива історія і багаті традиції. Він з легкістю адаптується до суворих кліматичних умов, характерних для середньої смуги. Підживлення капусти органічними і мінеральними добривами дозволяє вирощувати її в умовах відкритого грунту. Качани вирощують в Росії століттями. Незважаючи на те, що з кожним днем з’являється все більша кількість нових сортів, від добре знайомого виду ніхто не планує відмовлятися.

Різновиди культури

По періоду дозрівання капусту прийнято ділити на ранні, середні та пізні сорти. У кожного з них присутні як очевидні переваги, так і виражені недоліки. Який саме сорт вирощувати – вирішувати виключно господареві. Після тривалої зими має сенс зупинитися на варіанті скоростиглих видів.

Беручи до уваги той факт, що капуста без проблем справляється з низькими температурами, її можна висаджувати в перших числах весни. Через 50 днів можна буде зібрати перший урожай культури. Основний недолік ранніх плодів – нетривалий термін зберігання. У зв’язку з цим їх рекомендується якомога швидше продавати або ж вживати в їжу. Правильне підживлення капусти дозволить отримати кілька врожаїв овочів за 2-3 сезони протягом року.

Для того щоб забезпечити багатий і смачний урожай, слід якісно і грамотно доглядати за рослинами. В першу чергу слід відповідним чином підготувати ґрунт, а після – висадити в землю насіння. Наступний крок – дотримуватись певних правил, у тому числі і в аспекті підживлення капусти органічними добривами. Вноситься підживлення в строгому дозуванні, і в чітко визначений час.

Для кожного етапу розвитку культури потрібні свої поживні речовини, причому в оптимальній кількості. Якщо ж реалізувати несистематичне або надмірне харчування, то овочу можна тільки нашкодити. До цього питання підходять з максимальною відповідальністю.

Як вирощувати культуру?

Фахівці виділяють кілька способів вирощування капусти. Найпопулярніший варіант – вирощування розсади на підвіконні в домашніх умовах, після чого відбувається пересадка в парник або теплицю. Такий підхід дозволить забезпечити найбільш ранні сходи плодів. Та й шанувальники особисто покопатися в ґрунті отримують від нього масу задоволення. До посадці в такому випадку можна приступити в кінці лютого.

В такому разі до кінця березня розсаду можна пересадити на відкриту ділянку. Перший урожай дозріває до травня. Звільнене місце на ділянці або в теплиці можна використовувати для висадження перцю, помідор.

Другий варіант – вирощування культури починають, коли грунт стане досить теплою. В землю варто опускати відразу по 3-4 насінини, в невелику лунку. Попереднього вирощування розсади в цьому випадку не потрібно. Дуже важливо, щоб підживлення капусти після висадки була грамотно організованого та регулярного. Свіжі грядки необхідно вкрити шаром целофану, при цьому створюючи ефект парника.

Зверніть увагу:! Цей метод виключає необхідність подальшої пересадки культури, завдяки чому рослина не піддається стресам.

У міру появи сходів у кожній лунці залишають лише 1 частина наземну частину. Досвідчені садівники рекомендують залишати в ґрунті лише слабкі сходи, не вириваючи з коренем інші рослини. Існує висока ймовірність пошкодження кореневої системи, постраждає і здоровий саджанець, який повинен був залишитися. Це оптимальний підхід до економії часу. На догляд потрібно не більше 2-х тижнів.

Третій спосіб не передбачає вирощування в теплиці. Спочатку капусту вирощують на підвіконні, а потім – в умовах відкритого грунту. В такому випадку потрібно підживлення капусти мінеральними добрива в заздалегідь встановлений час із заданою періодичністю.

Рекомендації по збагаченню грунту

На якому б способу ви в підсумку не зупинилися, добрива і підживлення капусти – важливий елемент гармонійного розвитку і дозрівання овочевої культури. Якщо до недавнього часу підживлення капусти полягала лише в увазі органіки, останнім часом все активніше використовують комплексні та мінеральні добрива, агрохімікати, що в рази збільшує якість і кількість врожаю.

Наші садівники-городники з побоюванням і часткою скептицизму відносяться до нітратів. Ці речовини негативно впливають на організм людини, тому все частіше перевага віддається саме традиційним методам – перегною, деревній золі, гною.

Перші добрива для капусти вносять восени. Ділянка, на якій передбачається висадка овочевої культури, слід попередньо перекопати (досить глибини 15-20 см), після чого внести підгодівлю. В середньому на 1 кв. м. потрібно не більше 7 кг гною, а також 0.3 кг пташиного посліду.

Зверніть увагу:! Вітається і внесення мінеральних добрив: 1 «квадрат» необхідно використовувати 40 мл сечовини, 40 г подвійного суперфосфату, сірчанокислого калію.

Якщо на ділянці, де планується висаджувати капусту, до цього вирощували огірки, бобові, цибуля або моркву, то такий ґрунт можна вважати сприятливою для даної культури. А ось попередники у вигляді томатів, буряка, редиски, редьки або ріпи – не бажані гості перед капустою. Оптимальний термін очікування 3-4 роки.

Догляд за рослинами

Добрива і підживлення капусти потрібно на всіх етапах дозрівання культури. У період активного росту рослина чутлива до дефіциту фосфору і калію. Таку підживлення вносять кілька раз з певними перервами. На кожному етапі дозування складу коригують.

Перша підгодівля передбачає внесення 2-3 гр. хлористого калію, 2.5 гр. аміачної селітри, а також 4 гр. суперфосфату з розрахунку на 1 л рідини.

Друге збагачення здійснюється не раніше ніж через 10 днів. На цьому етапі потрібно вже велика кількість селітри. Середня дозування 3-4 гр. на 1 л води.

Третя підживлення – проводиться за 2-3 доби до висадки паростків в грунт. В такому випадку необхідність взяти 2 гр. хлористого калію, 8 гр. суперфосфату, а також 3 гр. аміачної селітри.

В якій кількості, як часто і як правильно підгодовувати капусту залежить від цілого ряду факторів – грунту, в якому росте культура, кількості мікроелементів, погодних і кліматичних умов конкретного сорту рослини. Визначаючи дозу добрива, слід враховувати рецептуру досвідчених садівників-городників. У теж час необхідно коригувати склад, з урахуванням ситуації, що склалася.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *