Павук стрибун (скакун): спосіб життя, оточення, отруйний чи ні

Серед величезної кількості членистоногих павук-скакунчік виділяється своїми унікальними особливостями. Цей денний мисливець досконало володіє технікою стрибка і володіє прекрасним зором. Наявність інтелекту, здатність розрізняти кольори і вміння спілкуватися між собою за допомогою складної системи передачі сигналів робить його справжнім дивом природи.

Зовнішній вигляд і місця проживання

Найпоширеніший в природі павук-стрибун звичайний живе у всіх областях з теплим і помірним кліматом, мешкає на більшій частині території нашої країни. Віддає перевагу місця, добре освітлені сонячними променями. Любить чагарники, гілки дерев, часто знаходить затишне містечко в людській оселі.

Це симпатичне створення володіє широкою головогрудью. Тельці волохате і покрито візерунками, що робить його дуже привабливим. Овальне черевце прикрашено смужками чорного та білого кольору. У нього вісім очей, передня пара дозволяє павуку бачити здобич.

Скакуни мають бінокулярний зір і сприйняттям поляризованого світла. Така здатність – величезна рідкість в світі членистоногих. Від інших видів відрізняється бімодальною системою дихання, що складається з трахеї і легенів.

Стрибун-самець виростає до 6 міліметрів в довжину, жіноча особина має більші розміри. У таких павуків добре розвинені кінцівки. На відміну від самок, передня пара кінцівок чоловічих особин прикрашена смужками. У нього невеликі, але сильні педіпальпи. З їх допомогою скакуни можуть спілкуватися з побратимами, передаючи їм сигнали.

У цьому відео будуть показані найдивніші види павуків в світі:

особливості розмноження

Шлюбний період павуків супроводжується своєрідним танцем самця навколо обраниці. Рухи полягають в періодичному піднятті передніх кінцівок, якими він злегка б’є себе по тілу.

Спостереження за цими кумедними істотами показали, що стрибун-чоловік здатний проводити такий обряд перед своїм відображенням у дзеркалі. Цікаво й те, що залицяльник приходить до обраниці з подарунком – загорнутим в павутину ласощами. Тим самим він захищає себе від небезпеки бути з’їденим самкою, якщо вона виявиться голодною.

Чоловічі особини не б’ються за самку. Поєдинок обмежується взаємної демонстрацією педипальп. Переможцем вважається той, у кого вони крупніше. З їх допомогою самець поміщає сперматофори в статеві органи жіночої особини.

Після завершення процесу спарювання самка в’є гніздо з павутини, куди відкладає яйця. Вона сама охороняє кладку до появи на світло дитинчат. Як тільки це відбудеться, мати залишає виводок. Малюки готові до самостійного життя і з самого народження можуть полювати. У процесі росту молоді павуки кілька разів линяють.

Способи полювання та харчування

Полює павук-стрибунець тільки в світлий час доби. Для ночівлі вибирає непримітне місце і сплітає з павутини щось на кшталт ліжку, а з першими променями сонця відправляється вистежувати здобич. За допомогою восьми органів зору павук, не рухаючись, оглядає околиці з усіх боків. Помітивши жертву, він з високою точністю визначає відстань до неї. Підібравшись ближче, здійснює блискавичний стрибок і наздоганяє здобич.

Хеліцерами стрибун вводить в тіло комахи паралізуючий отрута і травний сік, що розріджує нутрощі, якими скакун харчується. У раціон стрибуна входять:

  • різні види мух;
  • москіти і комарі;
  • садові тля;
  • дрібні жуки.

Відомо, що тропічний скакунчік воліє харчуватися виключно самками комарів, черевце яких роздуте від крові. Самців ж він ігнорує. Це говорить про харчові переваги, до яких не схильні інші види членистоногих.

різноманіття видів

Залежно від ареалу стрибуни розрізняються по забарвленню, способу життя і способам полювання. Це сімейство включає в себе наступні види:

  1. Красноспінний павук переважно мешкає в посушливих районах США. Відрізняється від інших видів тим, що будує шовковисте трубчасті гнізда на виноградних лозах або під камінням, де і чекає видобуток.
  2. Гімалайський вид має найменші розміри. Водиться високо в горах. Полює за комахами, яких задуває вітром в ущелини скель.
  3. Стрибун зелений зустрічається в Австралії і Новій Гвінеї. Забарвлення яскраве з білими візерунками.
  4. Скакун золотий поширений в південно-східній Азії. У нього подовжене черевце і великий розмір передніх кінцівок. Золотистий забарвлення забезпечив павуку назву.
  5. Мурашиний скакунчік живе в тропічних широтах від Африки до австралійського континенту. Забарвлення різний – від жовтого до чорного. Зовнішня схожість з агресивними мурахами робить його невразливим для хижаків.

  6. Травоїдний, або вегетаріанець, – біла ворона серед павуків. Місце проживання – країни центральної Америки. Раціон складають липидно-білкові тільця Белта і нектар, який утворюється на акаціях.

Незалежно від видової приналежності все стрибуни ведуть одиночний спосіб життя, виняток становить лише шлюбний період. В негоду ховаються в затишних куточках, а з появою сонця виходять на полювання, попередньо погрівшись під сонячними променями.

Зміст в домашніх умовах

?Скакуни входять в основну групу членистоногих, що підходять для домашнього утримання. Це обумовлено їх миролюбним вдачею і відсутністю небезпеки для людини. До того ж він не плете ловчої павутини. Тривалість життя в неволі становить від 1,5 до 2 років.

Для комфортного існування стрибунки потрібно невеликий тераріум. Можна використовувати скляну банку з пластиковою кришкою, в якій необхідно виконати маленькі отвори. На дно ємності слід покласти мокрий шматочок вати для підтримки вологості.

Вихованцеві необхідно мати затишне місце для відпочинку, тому в його житлі потрібно помістити листочки, камінчики і трохи грунту. Любителі цих милих створінь впевнені в тому, що скакунчік здатний запам’ятовувати і впізнавати власника. Він може довго сидіти нерухомо і спостерігати за людиною.

Годування не представляє складності. Важливо лише враховувати розміри комахи, яке йде на корм: воно не повинно бути більше самого павука. У воді скакун потреби не відчуває, так як отримує достатню кількість рідини з корми. Але не слід забувати про періодичне зволоження павукового будиночка.

Скакун – дуже маленька істота, тому поводитися з ним слід обережно, щоб не травмувати його тільце. Щоб уникнути появи в тераріумі мурах, його необхідно чистити один раз в тиждень.

Значення в екологічній системі

Стрибають павуки – санітари природи. Вони харчуються дрібними комахами і здатні позбавити садову ділянку від численних шкідників, зводячи до мінімуму необхідність обприскування рослин.

Тропічні види скакунчіков приносять людям величезну користь, поїдаючи малярійних комарів та інших рознощиків небезпечних інфекційних захворювань. Ці крихітні істоти не створюють незручностей, перебуваючи поруч з людиною, тому слід добре подумати, перш ніж винищувати їх.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *