Народні засоби від харчової молі на кухні: профілактика повторного появи комах

Деякі господині звикли запасатися продуктами про запас на один, а то й два місяці. З одного боку це правильно, а з іншого – занадто ризиковано, так як на кухні можуть завестися різні комахи-шкідники. Наприклад, в борошні і крупах часто поселяється моль, яка здатна зіпсувати або знищити сипучі запаси за короткий проміжок часу. А щоб позбутися від неї, господині доведеться витратити час і докласти чималих зусиль.

опис шкідників

Крилаті шкідники заводяться не тільки в продовольчих магазинах і на складах, а й в приватних будинках. Зовні вони дуже схожі на звичайних метеликів, від яких відрізняються маленьким розміром і коричнево-бежевим забарвленням. Тривалість життя огневок досить коротка. Зате гусениці живуть трохи довше (приблизно 7? 10 днів), і при цьому часто і багато їдять. Саме ці істоти завдають величезної шкоди здоров’ю людини і продуктам, так як залишають після себе шкідливі екскременти і дрібні частинки шкурок. Тому боротьба з харчової міллю в квартирі не просто важлива, а вкрай необхідна.

Доросла комаха мало чим відрізняється від платтяна молі. Воно так само непомітно через свою коричнево-кремового забарвлення. Відтінки крил зернової молі можуть трохи відрізнятися в залежності від різновиду. А ось гусениці завжди мають білуватий забарвлення тулуба з темними точками в районі голови.

Зазвичай такі шкідники ховаються в затишних місцях, тому знайти їх буває дуже складно. Найчастіше вони несподівано трапляються при розборі запасів або при використанні будь-якого сухого продукту. Приманкою для подібних шкідників служать різні пакети і коробки з бакалійними товарами.

З цього відео ви дізнаєтеся про народні методи боротьби з харчової міллю:

Причини і місця проживання

Моль і гусениці можуть з’явитися скрізь, де заховані харчові продукти: в кухонних столах, коморах і буфетах. Такі комахи харчуються:

  • цукром;
  • крупами;
  • макаронами;
  • чаєм і какао;
  • сухофруктами;
  • борошном і зерном;
  • хлібом і сухарями;
  • печивом і пластівцями;
  • крохмалем і спеціями.

Більша перевага вони все ж віддають сухим продуктам. Шкідники легко потрапляють в різні картонні і целофанові упаковки, особливо в ті, що були нещільно закриті. При огляді запасів можна виявити не тільки саму моль, а й маленькі гнізда з білими личинками. Також в упаковках з продуктами іноді проглядаються шовковисте нитки, схожі на тонку павутинку.

Яйця і личинки харчової молі найчастіше потрапляють в квартиру разом з купленим продовольством, яке вже було заражено. Оселилося в будинку крилата комаха починає активно розмножуватися і вражати інші, їстівні для неї продукти.

Кожна доросла особина відкладає близько 160 яєць, з яких протягом тижня з’являються гусениці. Якщо не боротися з цим і не намагатися скоріше позбутися від харчової молі в квартирі, то наслідки будуть дуже сумними.

способи боротьби

Щоб вивести шкідників, потрібно знайти місце їх знаходження, перевірити всі продукти і викинути ті, що були порушені міллю і її личинками. І тільки після проведення такої ревізії можна приступати до боротьби з паразитує метеликом. Для цього підійдуть як хімічні речовини, так і народні засоби.

До найпопулярніших з них відносяться:

  1. Лаванда і цитруси. Харчова моль їх категорично не переносить. Цедра апельсина і лимона, розкладена по кутах кухонних шаф, швидко діє і допомагає позбутися від молі на кухні і в будинку. Такий же ефект дасть і масло лаванди, нанесене на ватяні диски.
  2. Столовий оцет. Спочатку промивають столи і шафки, де зберігаються сипучі запаси, мильним розчином, а потім обробляють їх оцтом.
  3. Часник. Кілька зубчиків кладуть в тумбочки, де стоять упаковки з продуктами. Їдкий запах здатний назавжди вигнати плазунів і літаючих паразитів. За бакалію можна не хвилюватися: на смак круп ця рослина ніяк не вплине.
  4. Лавровий лист. Ароматна приправа також відмінно справляється з виведенням молі в домашніх умовах. Пряні листочки розкладають на полички і в банки з продуктами, що залучають комах.

  5. Гвоздика, пижмо, розмарин, герань, багно і базилік. Аромамасла з цих трав завдають на ватні тампони, а потім розкладають їх там, де була виявлена ​​моль.
  6. Полин. Гілочки рослини, розкладені по шафах, відлякають моль і допоможуть запобігти її подальшій появі.
  7. Листя волоського горіха. Специфічний аромат свіжих листочків допомагає надовго позбутися від шкідників, так як вони не виносять подібних запахів.
  8. Камфорне ефірне масло. Різкий запах камфори виганяє шкідливих гостей не тільки з кухні, але і з усього будинку.
  9. Тютюн. Це засіб так само, як і інші, розкладають в столах і шафах. Стійкий аромат ще довго не дозволяє молі повернутися на колишнє місце.

Крім натуральних засобів, господині можуть використовувати і спеціальні аерозолі, наприклад Комбат чи Раптор. Але при цьому їм потрібно уважно стежити за тим, щоб хімікати не потрапляли на посуд і продукти.

Якщо ж нічого не допомагає і вивести харчову міль на кухні ніяк не виходить, то можна викликати фахівців з антипаразитарной служби. Правда, до такого радикального вирішення проблеми вдаються лише в тих випадках, коли масштаби зараження занадто великі.

Небезпека і шкода

Деякі люди вважають, що харчова міль не здатна заподіяти людині ніякої шкоди. Насправді це не так. Постійне вживання в їжу заражених продуктів може привести до серйозних проблем зі здоров’ям:

  • інтоксикація;
  • алергічна реакція;
  • збої в роботі імунної системи.

Щоб уникнути подібних недуг, потрібно регулярно перевіряти всі борошняні і круп’яні вироби, які були куплені про запас. А при появі перших ознак наявності в будинку молі потрібно терміново вживати заходів і позбуватися від неї. Тим більше це відноситься до сімей, де є маленькі діти. Незміцнілі організми дітей особливо гостро реагують на неякісні продукти.

Рекомендації та профілактика

Є безліч інструкцій, що пояснюють, як можна позбутися від харчової молі на кухні і продуктових складах. Але не допустити появи шкідників в будинку набагато простіше, ніж потім їх виводити. Тому кожна господиня повинна періодично виконувати профілактичні роботи, які допоможуть запобігти зараженню продуктів міллю і її личинками.

Ось кілька корисних порад:

  1. Крупу, куплену в магазині, потрібно прожарити в духовці, а потім пересипати в скляну банку або пластиковий контейнер з герметичною кришкою.
  2. Завжди підтримувати порядок на кухні і в столах, частіше робити вологе прибирання всіх поверхонь. При цьому рекомендується іноді протирати внутрішні стінки шафок оцтом або розкладати там ароматні рослини, яких боїться крилатий шкідник.
  3. Регулярно перебирати старі і нові запаси. По можливості їх можна прожарювати в духовці 10? 15 хвилин при мінімальній температурі.

Дотримуватися такі прості правила зберігання сухих продуктів зовсім нескладно. Зате господиня буде впевнена в тому, що нищить їх міль та інші паразитують організми ніколи не поселяться в її будинку.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *