Найбільший павук у світі: тарантул або птицеед, хто з них більший і рідкісний

Природа різноманітна і створила масу цікавих і незвичайних істот. Павуків можна віднести до найчисленнішим і цікавим особинам. У квартирах і будинках зустрічаються відносно невеликі особини, але в світі існують такі арахніди, які вражають своїм розміром і навіть лякають. Але не всі знають, який павук найбільший в світі, тому що в більшості випадків великі види відносяться до рідкісних і мешкають в тропічних країнах.

Нефілім-кругопряди і їх опис

Нефіла – великий павук, який плете найбільші і міцні мережі в світі. У деяких з них вчені виявляли навіть заплуталися птахів. А рибалки Тихого і Індійського океану використовують їх павутину для лову риби.

Цей вид членистоногих має досить багато назв, найпопулярніші з яких – деревне і банановий павук. Нефілім отруйні, але для людини їх отрута не небезпечний. Після укусу на тілі можуть з’явитися невеликі почервоніння або висипання, які через добу повністю зникають.

Довжина тіла не перевищує 4 см, але лапи можуть досягати в довжину 12 см. Забарвлення тіла яскравий, що попереджає про його небезпеки для дрібних тварин і комах. Найчастіше нефілім бувають оранжевого або червоного відтінку. Зустрічаються ці членистоногі на території Австралії, Мадагаскару, Азії та Африки.

Про найбільших особин павуків розказано в відео:

блукаючий павук

Цей вид павуків відноситься до сімейства бігунів. Рід фонеутрія, що належить до цього виду, занесений в Книгу рекордів Гіннесса як найбільш отруйний в світі. Він небезпечніше своїх родичів, його отрута може завдати істотної шкоди здоров’ю людини і великим тваринам.

Основними характеристиками є:

  • довжина тіла до 5 см;
  • розмах лап – 17 см;
  • живе в тропічних районах Центральної і Південної Америки.

Свою назву – бразильський блукаючий – він отримав за те, що не сидить на місці і не чекає, поки жертва сама заплутається в його мережах. Він полює під час регулярних подорожей. Помітивши жертву, він розганяється до неймовірної швидкості і накидається на неї. Через хеліцери (щелепи) випускає отруту в тіло видобутку, тим самим блокуючи її опір.

Активний спосіб життя веде тільки в нічний час, а ось протягом дня намагається ховатися в тінистих місцях:

  • під камінням;
  • в траві.

У рідкісних випадках він може заповзти в житло людини і сховатися в речах. Але нападати на людей він не стане, якщо не доведеться захищатися. В цьому випадку павук може вкусити. Основний раціон АРАХНИД – птиці і ящірки. Часто він поїдає дрібних павуків і навіть може харчуватися солодкими фруктами.

Дивись про найдивніших видах павуків в відео:

мексиканський тарантул

Цей павук відноситься до найпривабливішим і привабливим особинам. Саме його часто містять в домашніх умовах. Для людини він цікавий зовнішнім виглядом, яскравим забарвленням і пухнастим тілом. У природних же умовах його можна зустріти в жарких і вологих місцевостях, часто його можна побачити в густих чагарниках.

Тарантули відносяться до видів, які заборонені до вилову і продажу. Їх залишилося дуже мало, тому арахніди занесені в Червону книгу.

Цей різновид павуків менш небезпечна для людини, ніж інші підвиди птахоїдів. Але для великих тварин і людей небезпечні пекучі волоски членистоногого, які покривають всі його тіло. Під час небезпеки павук скидає частину ворсинок: якщо вони потрапляють на шкіру, то можуть привести до опіків і алергічної реакції. При попаданні в очі справа може дійти до втрати зору.

Всі особини цього виду мають розмір не більше 8 см. Тіло забарвлене в коричневий колір з червоними або оранжевими смужками на лапках і черевці. Часто зустрічаються різновиди з жовтою окантовкою. Харчується тарантул дрібними ящірками, яйцями птахів і гризунами.

Королівський бабуіновий тарантул

Цей велетень цілком здатний стати домашнім вихованцем. Незважаючи на страхітливий вигляд, особливої ​​небезпеки для людини не представляє. Його отрута небезпечний тільки для дрібних тварин або безхребетних особин. Якщо після укусу людина відразу звернеться до лікаря, то йому не загрожує нічого, крім нудоти і невеликого запаморочення.

Як і більшість павуків, бабуіновий тарантул веде зазвичай нічний і потайний спосіб життя. Цей представник членистоногих живе в норі, яку риє сам. Але це не просто ямка: вона являє собою цілу систему тунелів. Зустрічається в основному в тропічних лісах. При полюванні тарантул риє невелику яму в траві і покриває її павутинням, роблячи непримітною для потенційної жертви.

Харчуються бабуіновие різновиди дрібними тваринами і павуками. Розмір тіла у них не більше 9 см, але розмах кінцівок набагато більше – до 20 см.

Особливість АРАХНИД полягає в тому, що самки не поїдають своїх пташенят дитинчат. Вони діляться з ними їжею і оберігають до самого виходу з гнізда.

Фіолетовий колумбійський птицеед

Часто можна зустріти цього павука-гіганта в домашніх умовах. Але характер у особин далеко не доброзичливий, здебільшого вони дуже агресивні. Однак ті, кому сподобається цей членистоногих, з радістю купують його і тримають вдома.

Полює він з укриття, підстерігаючи жертву в затишному куточку. Свою здобич наздоганяє дуже швидко і пронизує її потужними хеліцерами. Харчується невеликими ящірками, жабами, рибою і дрібними комахами. Мешкає в основному в тропічних лісах Панами, Еквадору та Колумбії.

Цей арахнідів може дожити до 15 років, якщо умови дозволяють, а його розміри можуть досягати 22 см.

Цербал аравійський

Цей різновид членистоногих мешкає в Ізраїлі та Йорданії. Виявлена ​​особина була порівняно недавно – в 2003 році.

Його розміри коливаються від 20 до 25 см. Забарвлення павука пристосована до відтінку піску, серед якого він і проводить більшу частину свого часу. Нападає на жертву тільки вночі, вдень ховається серед дрібних камінчиків.

Мешкає в основному на території Аравії, звідки і пішла його назва – цербал аравійський. Для людини він абсолютно безпечний, тому часто зустрічається в домашніх умовах.

Арахнид Фаланги

Це павук може називатися також верблюжим за рахунок горба на спині. Всі особини цього виду дуже рухливі, але ведуть строго нічний спосіб життя. Тіло і кінцівки покриті волосками.

Зір у особин досить примітне. У них є з боків ще одна додаткова пара очей, як у скорпіонів. Павуки розрізняють світло, здатні реагувати на рух. За рахунок цього реакція у АРАХНИД дуже швидка. Він нападає на жертву з затримкою в частку секунди, завдяки чому гігантський павук вважається не тільки прекрасним мисливцем, але і невловимим істотою.

Ще однією примітною рисою павука є його хеліцери. Вони настільки міцні і міцні, що він може прокусити не тільки шкіру, але і ніготь людини. Зовні кожна хелицер схожа на клешню краба. Саме ними він здирає хутро і пір’я зі своєї здобичі, а потім вистилає матеріалом своє житло.

У розмірах він може досягати 25 см разом з ногами. Мешкає переважно в пустельних областях, зустріти його можна на всіх континентах. Це найпоширеніший на планеті павук.

Бразильський оранжево-рожевий птицеед

Перша згадка про це павука приурочено до 1917 року. Це рідкісна ендемічна різновид. Його ареал проживання зводиться до одного місця, зокрема, до штату Параїба в Бразилії. В інших місцях особини жити не можуть.

Бразильський птицеед – не найбільший павук на Землі, але найдорожчий. Його вартість нечувано з урахуванням того, що популяція дуже мала.

Тіло забарвлене в коричневий або чорний відтінок, поступово переходить в сірий на кінчиках лапок. Величина коливається від 20 до 26 см. Основний раціон складають комахи, але також він любить ласувати невеликими ящірками, жабами і більш дрібними павуками.

Справжній гігант – Голіаф

Самий величезний павук у світі – голиаф-птицеед. Це членистоногое мешкає в тропіках Південної Америки і виглядає дуже лякаюче. Його ікла складають не менше 2 см, а вага тіла – 170 г. При таких значних розмірах і харчування у нього відповідне. Він вважає за краще мишей, маленьких ящірок і змій.

Навіть на зображенні цей павук виглядає страхітливо, проте нападає голиаф тільки в тому випадку, коли відчуває небезпеку. Але навіть в цьому випадку він не завжди використовує свій паралізуючий отрута.

Для людини павук не є небезпечним, в місці укусу може виникнути набряк або почервоніння, які через кілька днів повністю зникнуть.

Житло для себе він будує самостійно, викопуючи невелику нірку в землі і прикриваючи її павутинням, як дверцятами. Самки голіафа доживають до 25 років, а от самці живуть всього 6 років.

Павутина для полювання не використовується. Найчастіше він чекає жертву в затишному куточку і накидається на неї. Гострими іклами розтинає тіло і впорскує отруту, щоб здобич не втекла.

Не так вже й жахливо виглядає найбільший павук в світі, тому його теж часто тримають в тераріумах будинку. Але частіше великих особин можна зустріти в зоопарках і помилуватися їхньою красою і незвичайної розфарбуванням.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *