Найбільша щур в світі: розміри і вага найбільших щурів

Сенсаційні заголовки в газетах та інших ЗМІ про навалах гігантських щурів на міста – одна з найяскравіших легенд в засобах масової інформації. Однак це лише спекуляція на страху людей, тому що будь-яка безглузда вигадка про величезні гризунах навколо будинку не залишить обивателя байдужим. Найбільшу щура в світі регулярно знаходять в московському метрополітені, на дитячих майданчиках Лондона, в старовинних домашніх комодах.

міські щури

Правда полягає в тому, що дуже мало хто з цих тварин насправді здатні дорости до значних розмірів. Часто габарити щурів були переоцінені свідками або були випадками помилкового впізнання тварини. Але це не означає, що в особливо сприятливих умовах гризун не може істотно вирости.

Щури давно живуть поруч з людьми і супроводжують їх у багатьох сферах діяльності. Чорні, коричневі, корабельні, шахтні, комор, колекторні – всі вони в умовах проживання поруч з людиною отримали доступ до безперервного живлення і можливість розмножуватися незалежно від пори року.

Основний фактор, що дозволив щурам стати одним з найуспішніших тварин в світі, – неймовірна здатність адаптувати свою дієту до доступної їжі. Дивно, але вони прив’язуються до людей, а їх поголів’я збільшується в населених пунктах разом з числом поселенців.

Живучи в міських умовах гризуни, як правило, ростуть більш швидкими темпами, ніж населяють сільську місцевість, а в холодну пору року чисельність поголів’я, на відміну від дикої природи, залишається такою ж високою.

Щури стають дорослими за 3? 4 місяці і можуть відновити популяцію за відносно короткий час. Однак в більшості випадків у міських тварин не виникає такої необхідності. Тому в їх популяціях чимало довгожителів, яким ніщо не заважає безперервно набирати вагу. Саме тому найбільшими спійманими в пастки екземплярами були втратили пильність літні будинкові гризуни.

Можна сказати, що в деякому сенсі величезні щури існують, але не як нові породи. Просто це особливо великі особини, які страждають на ожиріння, як і люди. Незліченні фотографії в мережі – всього лише трюки з перспективою.

З цього відео ви дізнаєтеся цікаві факти про щурів:

У дикій природі

Про те, яких розмірів бувають щури, можуть розповісти палеонтологи. На щастя, найбільші представники, які жили одночасно з людиною, вимерли. Це був вид, що мешкав в Східному Тиморі. Кістки викопних тварин говорять про те, що їх вага сягала 5 кг.

Серед сучасних видів таких щурів-гігантів немає, але деякі з них все ж здатні вразити своїми розмірами. наприклад, бамбукова щур з Суматри набирають більше 3 кг ваги.

Різні джерела періодично публікують інформацію про затримання неймовірно великих особин. Але в результаті перевірок цих повідомлень виявляється, що тварини або відносяться до інших видів, або репортер не має вагомими доказами. Підтверджені свідоцтва описують гризунів вагою не більше кілограма.

Вчені вважають, що щури могли б досягти значних розмірів лише в разі гіпотетичного вимирання більших тварин в ареалі їх проживання. Прикладом такої впевненості послужила історія острова Гоф в Південній Атлантиці. Цей безлюдний ділянка суші вулканічного походження заселила колонія звичайних мишей. Через деякий час вони стали на 50% більше, ніж їх побратими в інших місцях проживання. Таке збільшення в розмірах пояснюється вельми поживним раціоном.

До прибуття гризунів на острові домінували буревісники. Розселилися миші почали поїдати їх дитинчат. З 1,6 млн пташенят буревісників, що з’являються тут за рік, 1,2 млн з’їдаються підрослими гризунами. Позбутися від них дуже важко: всього одна вижила вагітна самка успішно запускає новий цикл масового розмноження.

Є й інші подібні історії, але з іншим сценарієм. У 2009 році повне викорінення інвазивної популяції гризунів відбулося на острові щурів (один з Алеутських островів). Передісторія типова для замкнутих екосистем: в 1780 році тут розбилося японське судно. Щури, що жили на кораблі, переселилися на сушу і 230 років знищували місцеву фауну до тих пір, поки не втрутилися люди.

Не варто недооцінювати природу. На її теренах мешкає чимало тварин, які нагадують легендарних гігантських щурів і навіть мають схожі назви:

  • бамбукова щур;
  • велика очеретяна;
  • бобер;
  • водосвинка;
  • гамбійських сумчастий і ін.

шерстистий щур

Це останнє відкриття в світі гризунів. На милого звірка група дослідників несподівано натрапила в 2009 році під час експедиції в кратер Босаві в Папуа – Новій Гвінеї. Судячи з того, що тварина абсолютно не боялося людей, виявляло цікавість і давало себе погладити, воно ніколи раніше не мало контакту з людиною.

Покриті не надто густий коричнево-сріблястою шерстю звірята виростають до 80 см в довжину, що робить їх найбільшим видом в сучасному щурячому світі. Завдяки статусу недавньої знахідки вони до сих пір не мають офіційної назви і мало вивчені. До речі, той же кратер виявився місцем проживання сорока інших досі невідомих видів, в тому числі шістнадцяти амфібій, трьох риб, гекона і декількох павукоподібних.

гамбійських сумчастий

Один з найбільших гризунів сімейства Nesomyidae. Маса дорослої особини коливається від 1 до 1,5 кг. При довжині тіла 30? 40 см хвіст може перевищувати 40 см в довжину. Він абсолютно голий і покритий дрібними лусочками. Характерна відмінність звірка – спеціальні кишеньки для запасів їжі, розташовані за щоками. Шерсть сіро-коричневого кольору, біла на черевці і нижньої частини мордочки.

У природних умовах мешкає на африканському континенті в районах на південь від Сахари (від Сенегалу до Кенії і від Анголи до Мозамбіку). Нори влаштовує як на відкритих рівнинах, так і в лісових масивах. Вони складаються з довгих тунелів, які призводять до кількох відсіках, що складається зі спалень і комор. В останніх зберігаються зерно горіхи і частини рослин. Також в раціон входять:

  • дрібні равлики;
  • комахи;
  • ссавці;
  • серцевина пальмових стовбурів.

У своїх защічних мішках за одну ніч звірята можуть натискати до 7 кг харчів. Живуть невеликими сімейними групами (до 12 особин), активні вночі. З цієї причини мають поганий зір, але дуже хороший слух і нюх. Статевої зрілості досягають у віці 5? 7 місяців. Після місячної вагітності на світло з’являється в середньому 5 юних гризунів, які відкривають очі в 22-денному віці. Самці займаються охороною сімейної території від чужинців. У дикій природі живуть до 6? 8 років. Через смачного м’яса серед місцевого населення вважаються їстівними тваринами і гарним видобутком.

Крім того, завдяки відмінному нюху Гамбії щури виявилися незамінними помічниками в роботі з пошуку протипіхотних мін в Танзанії, Мозамбіку і Таїланді. Вони відчувають запах вибухових речовин, знаходять місце і дряпають землю. Маленький вага тварин не викликають детонацію, вони не наражаються на небезпеку під час пошуку.

Тваринки з задоволенням виконують завдання за винагороду у вигляді горішків або банана. Навчання займає 9 місяців, а починається з чотиритижневого віку. Нещодавно почалися досліди по виявленню туберкульозу у людей. Пацюки здатні знайти хвороботворні мікобактерії в зразках мокротиння. Швидкість дослідження – 40 проб за 7 хвилин.

У Європі та Сполучених Штатах вони популярні як домашні тварини. Неконтрольоване розмноження і висока адаптація до умов навколишнього середовища привели до того, що в деяких регіонах (Флорида, Нью-Йорк) Гамбії сумчасті стали інвазивних видом. Вважаються потенційними носіями вірусу віспи мавп, тому імпорт звірків в США сильно обмежений.

Капибара, або водосвинка

Це корінні мешканці Південної Америки. Їх ареал поширюється на Бразилію, Перу, Венесуелу і Колумбію. Капібари помилково приймають за щура: щось спільне в них є, але проте цей звір з сімейства водосвінкових і найбільший у світі гризун, близький родич всім відомої морської свинки і шиншили. Його назва з мови індіанців гуарані перекладається як «майстер трав».

Має важке бочкоподібне тіло з масивною головою, короткі ноги з перетинчастими пальцями і жорстку золотисто-коричневу шерсть. Дорослі особини в довжину можуть досягати 130 см і важити 65 кг. зафіксовано найбільший екземпляр вагою 103 кг. Самки, як правило, важче самців.

Харчуються травами, водоростями, плодами і корою дерев. Їх травлення влаштовано так, що для засвоєння целюлози Капібар доводиться поїдати власні екскременти. Як і багато інших травоїдні тварини, періодично відригує їжу і пережовує її знову.

Легко приручаються, ніжний і доброзичливий звір. Його тримають в якості домашнього вихованця і навіть тренують як поводиря для сліпих. Ще кілька дивовижних спостережень:

  1. Незалежно від кількості особин група капібар знаходиться під управлінням одного домінуючого самця.
  2. Вони спілкуються через звуки і запахи. Відрізняються хорошими вокальними даними – муркочуть, свистять, верещать і хрюкають.
  3. Можуть знаходитися під водою до п’яти хвилин і користуються цим прийомом, щоб піти від хижаків. Сплять, перебуваючи під водою і тримаючи на поверхні тільки ніс. Відмінно плавають.
  4. Пасуться більшу частину дня, засинаючи уривками ненадовго, щоб знову є всю ніч.
  5. У деяких регіонах їх м’ясо вважається делікатесом. Його солять, запікають, роблять ковбасу і подають до столу на свята. Смак трохи нагадує свинину.
  6. З товстої шкіри капібар роблять ремені, гаманці і взуття.

Нутрія, або водяний щур

Напівводна ссавець походить з Південної Америки. Це єдиний представник сімейства Нутрієві. У себе на батьківщині мешкає в Перу, Чилі, Болівії, Парагваї, Аргентині, Бразилії.

Живе колоніями по берегах річок і озер, покритих гідрфільной рослинністю. Будує гнізда в заростях, прокладаючи галереї довжиною 3? 5 метрів. Проявляють активність в ранкових і вечірніх сутінках. У групах налічується по 3? 5 самок з потомством і один самець.

нутрії досягають 60 см в довжину і важать до 7 кг. В умовах штучного розведення, правильного харчування і утримання деякі тварини можуть набрати до 10 кг. Їхні вуха, очі і ніс пристосовані для тривалого перебування у воді. Верхня губа розділена на дві симетричні половини, що відкривають великі і дуже гострі різці. Вони відновлюються до нормальних розмірів протягом 42? 50 днів, якщо ламаються або отримують травму.

Довгий конічної форми хвіст досягає 40 см і покритий м’ясистим лусочками, дуже зручний в якості керма під час плавання. Передні лапи голі з п’ятьма спритними пальцями, якими зручно виловлювати їжу і чистити шерсть. Задні ноги довгі і сильні, з мембранами між пальців. Середня тривалість життя становить 6? 8 років.

Нутрій давно розводять в Європі і обох Америках заради дієтичного м’яса і цінного хутра. У Радянському Союзі проводилася штучна акліматизація тварини. Гризун прижився і досі мешкає у водоймах південних республік. У деяких країнах вважається шкідником, що руйнує системи зрошення, що знищує прибережну рослинність.

Гризуни – не найгірша частина природи і неважливо, хто з них як називається. Великі щури можуть бути не тільки шкідниками, а й корисними помічниками. Для багатьох людей вони стали друзями і домашніми вихованцями.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *