Кислий або верховий торф при формуванні якісної грунту

Сьогодні хотілося б детальніше зупинитися на природному субстраті, основою якого є натуральні органічні компоненти. Сфанговый кислий торф отримав широке поширення в рослинництві, оскільки дозволяє ефективно вирощувати квіткові і сільськогосподарські культури. Застосовують його як на домашніх городах, заміських ділянках, так і на фермерських полях. При всіх перевагах біологічного матеріалу висока ефективність досягається виключно при комплексній підживлення мінеральних елементів, додаткових підгодівлі.

Кислий (верховий) торф: види і характеристики

Кислий торф (він же верхової) являє собою унікальний біологічний матеріал з особливими властивостями і навіть структурою. Органічна сполука, що утворювались при розкладанні перегною і рослин. Продукт формується в умовах дефіциту кисню і високої вологості. Найбільш цінним є субстрат, в якому присутні сфагнові рослинні компоненти.

Фахівці поділяють торф на: низинний, перехідний і верховий.

  • Сфагновий або верхової. Традиційно вважається самим кислим виглядом, оскільки формується на ділянках з підвищеннями або рівнинах. Характеризується мінімальним рівнем розкладання. Для вирощування тепличних культур і розсади найбільш підходящою вважається нейтралізований субстрат.
  • Перехідною. Структура утворюється в проміжних рельєфних формах. Відрізняється слабокислою середовищем і невисокою концентрацією мінеральних солей.
  • Низинний. У процесі утворення кислого торфу бере участь мінімальну кількість сфагнових рослин, рівень pH – нейтральний. Застосовують для підготовки грунтових підживлень і в чистому вигляді.

Основне призначення кислого торфу – поліпшення хімічних і фізичних характеристик ґрунту. Органічний матеріал сприяє підвищенню поживності, повітропроникності грунту, коригування її мікробіологічного стану. У грунт верховий торф вноситься з мінеральними і органічними елементами (органічними витяжками, пташиним послідом, гноєм та іншими добривами).

Як вибрати і грамотно використовувати?

Верховий торф отримав широке поширення при вирощуванні квітів і овочевих культур в закритих умовах (в теплицях, парниках тощо). Відмінна риса річного торфу – бездоганний рівень повітропроникності, легкості, відсутність токсичних елементів, небезпечних для рослин. При тривалому зберіганні загальна кількість поживних речовин може знизитися.

Фахівці настійно рекомендують зберігати складу в спеціальних упаковках.

Зверніть увагу:! Пресована форма субстрату не дозволяє повноцінно проникати повітрю, що виключає виникнення будь-яких хімічних реакцій окислення.

Під конкретний тип рослини підбирають власний фракційний субстрат. Значення повітропроникності залежить від розміру самих фракцій.

Перед тим як скористатися матеріалом, його необхідно акуратно розпушити і в такому стані витримати 2 тижні. Фахівці рекомендують просіяти субстрат через металеву сітку, осередки якої відповідають розмірам самої фракції. Розпушений кислий торф витримуються при температурному режимі від 17 до 20 градусів, постійно поливаючи його.

Грамотно підготовлений матеріал лягає тонким і максимально рівним шаром, при цьому він поміщається в спеціалізовані ємності (горщики або спеціальні касети), завдяки чому в рази спрощується процес догляду за молодою розсадою, забезпечується доступ кисню в кореневу систему. Найбільш затребуваним є сфагновий торф, зважаючи на особливу вологоємності і пористої структури.

У деяких випадках торф’яної субстрат отримують з включеннями перліту. Цей склад забезпечує оптимальний рівень водно-повітряний режим для кореневої системи рослини. Вартість готового продукту збільшується при підвищенні процентного вмісту перліту.

Верховий торф характеризується високою кислотністю. Використовують його для висадки рослинних культур, для яких потрібно в першу чергу кисле середовище, здатна забезпечити повноцінний розвиток і зростання (актуально для вересу, рододендрони, азалії тощо). Субстрат може набувати і нейтральне значення кислотності, для цього потрібно вапнування. Торф раскисливают до рівня pH 5.0, оскільки при поливі рослин відносно жорсткою водою може відбуватися додаткове залуження.

Використання кислого торфу для саджанців

Нейтралізований верховий торф отримав широке застосування при вирощуванні городньої розсади. Його можна використовувати в якості складового елемента при розробці для підживлення ґрунту, для одержання квітів або розсади овочевих культур. Грунт готують власними руками або купують спеціалізовані склади, представлені в широкому асортименті в магазинах.

Величезною популярністю у вітчизняних фермерів користуються торф’яні таблетки, використовувані для розсади. Для виробництва зазначених таблеток на основі пресованого торфу застосовують органічні елементи, добрива, необхідні для того, щоб насіння успішно проростали, оперативно з’являлися сходи.

Вони відрізняються своїми розмірами і застосуванням під конкретний тип овочевої культури: перець, помідори або огірки. Фахівці радять застосовувати таблетування склади діаметром близько 7 см Для насіння краще застосовувати фракції в 2 див. Основне їх призначення – укорінення живців.

Зверніть увагу:! Дефіцит вологи може стати причиною стиснення торф’яного кома, а в особливих випадках – пересихання кореневої системи розсади. Це загрожує загибеллю рослини.

Головна перевага цього способу отримання розсади – універсальність і доступність. Торф’яні таблетки застосовуються для вирощування квіткових і овочевих культур. Головна їх перевага – отримання якісних сходів культур, які критичні до пікіровці. Розсада висаджується одночасно з таблеткою, при цьому виключається ймовірність пошкодження молодий кореневої системи саджанців.

Верхової сфагновий торф відрізняється від традиційних ґрунтових підживлень здатністю чудово пропускати повітря, при цьому коренева система насичується киснем в достатньому обсязі. Зазначимо, що він не схильний мікробіологічного розкладання, заиливанию, завдяки чому торф можна застосовувати протягом тривалого часу.

Кожен вид рослин одержує оптимальний рівень мінеральних і органічних добавок, що досягається за рахунок невисокого вмісту поживних сумішей. Фахівці стверджують, що вирощування в субстратах на торф’яній основі смакові характеристики овочів поліпшуються в рази.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *