Козячий гній як добриво в сільському господарстві

При всьому розмаїтті асортименту добрив, більшість фермерів воліють традиційний гній. Він залишається одним з найпопулярніших органічних добрив, оскільки включає в себе величезну кількість корисних елементів і речовин, необхідних для активного росту рослин, їх подальшого розвитку. Козячий гній здатний позитивно впливати на фізичні властивості ґрунту. Земля залишається повноцінною, врожаї високими.

Чим відрізняється гній від мінеральних добрив

Ефективність органічного гною обумовлена рядом особливостей цього добрива. Відмінна риса інших добрив – наявність у складі лише одного елемента, але навіть якщо мова йде про багатокомпонентному складі, він не може конкурувати з гноєм, що містить у собі мікро і макроелементи. Ці речовини швидко засвоюються грунтом.

Не менш важлива перевага натурального добрива – тривалість корисного впливу на ґрунт. Після 2-3 років після його внесення грунт залишається багатою корисними елементами, необхідними для розвитку сільськогосподарських культур. Традиційні добрива ефективні лише протягом одного сезону. При подальшому розпад вони утворюють елементи, які рослини дуже погано засвоюють. Регулярне внесення таких речовин загрожує зміною складу ґрунту, яка стає схожою з пластиліном.

Гній – компонент гумусової прошарку. Після того, як буде внесено натуральне добриво в грунті підвищується біологічна активність, активізуються процеси росту, рослини насичуються поживними речовинами. Екскременти у землі сприяють активному розпаду хімікатів, що застосовуються з шкідниками та гризунами.

Фахівці підрахували: одна тонна козячого гною включає в себе 6 кг калію, 2.5 кг фосфору та 5 кг азоту. Козячий гній виділяється і іншими достоїнствами:

  • застосовується для удобрення різних культур;
  • за ефективністю в 7-8 разів перевищує коров’ячі екскременти;
  • відрізняється гранульованої форми, зручної для зберігання;
  • козячий гній корисний городах;
  • при підсиханні самоусувається характерний запах;
  • після внесення в ґрунт здатний зберігати тепло тривалий час;
  • можна використовувати в якості біопалива для невеликих теплиць;
  • оперативно розкладається з повним збереженням корисних властивостей.

Особливості козячого гною

Багато землевласники стверджують, що свіжий козячий гній не вносять для вирощування культур, через високий вміст азоту у вільному стані. При великій концентрації цей елемент завдавати шкоди кореневій системі. А ось ті залишки, які не розклалися, повільно засвоюються рослинністю.

Якість козячого гною в значній мірі залежить від раціону харчування тварин. Оптимальна за складом сировинна база формується при вживанні грубих кормів: висівок, бобових, соломи і сіна. Таке годування формує в гної середу, активизирующую процес ферментації.

Тварин не рекомендується випасати біля великих доріг і автомагістралей, зважаючи на те, що в екскрементах буде міститися багато важких металів.

Козячий гній набагато ефективніше коров’ячого, через високої концентрації азоту, який активізує гниття. Крім усього іншого, гній необхідно попередньо підготувати. У його складі присутні такі речовини, як аміак і метан. Перераховані речовини з’являються з-за життєдіяльності бактерій. При виділенні продуктів життєдіяльності і відбувається виділення газів.

Де використовуються козячі екскременти в сільському господарстві

Застосування козячого гною – звичайна справа для сільського господарства і цілого ряду інших сфер. Це чудовий спосіб вирощувати високі врожаї овочів, кормових культур і навіть зернових. Огірки і помідори стають більш ніжними.

В залежності від вирощуваних культур у вихідне добриво можуть додаватися і інші мікроелементи.

Як зберігати козячий гній

найефективніший метод зберігання козячого гною – брикетування. Протягом 24 годин одна тварина виробляє близько декількох кілограмів корисних екскрементів. Відмінна риса даного способу – постійне поповнення свіжими відходами, завдяки чому зберігаються корисні властивості. Яким чином використовуються брикети?

Для тривалого зберігання добрив брикети рекомендується помістити під навіс, оточивши їх з усіх боків соломою. З них не повинна витікати рідина.

Хочете використовувати брикети протягом декількох днів? У такому разі їх слід попередньо роздрібнити, що вкрай важливо для його насичення киснем. Потім окремі шматки змочують до утворення тістоподібної консистенції і розкладають на відкритому повітрі. Як підстилку використовують звичайну солому. Після цього рекомендуємо виконати компостування, суть якого полягає в змішуванні козячих брикетів з іншими відходами, органічними елементами. Дуже важливо постійно перемішувати інгредієнти.

Внесення екскрементів в грунт

після 2-3 тижнів послід пріє, завдяки чому внутрішня температура складу підвищує до 65 градусів. Під впливом нових умов небезпечні бактерії просто гинуть. Слід звернути увагу на те, що фекальні маси кози відрізняються високою щільністю, отже, їм потрібне постійне додавання води і помірна вологість. При постійному перемішуванні екскременти насичуються киснем, що сприяє внесенню та інших корисних компонентів.

добриво можна вносити відходи на органічній основі. Від кісток, жирів і вовни краще відмовитися, оскільки їх переробка передбачає наявність солідного тимчасового запасу. Якщо вносите листя, то робіть це на початку всього заходу, щоб всі небезпечні мікроорганізми були остаточно усунені. І лише по закінченню 3-4 місяців склад готовий до внесення в грунт.

Способи внесення козячого гною

По технології внесення в грунт козячого гною, немає яких-небудь відмінностей від традиційного додавання фекалій. В першу чергу ріллю необхідно наситити экскрементной консистенцією восени. З приходом весни процедуру повторюють – в кожну окрему, в яких будуть знаходиться саджанці, засипається гній.

Козячий гній вноситися виключно розбавленим, через високий вміст азоту. Робиться це за 2-3 тижні до посадки рослин, культур.

Володіючи інформацією про властивості козячого гною та особливості його застосування, можна наситити грунт корисними мікроелементами. Врожаї завжди будуть радувати власників, навіть якщо мова йде про найдосвідченіших культурах.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *