Користь хурми для організму і чи можна при діабеті

Вітаю вас, дорогі читачі! У цій статті я розповім про фрукті, якому приписують багато цілющі властивості, це – хурма. Розберемося, яку користь дає її регулярне вживання, відзначимо яким категоріям треба обмежити споживання цих солодких ласощів і кілька рецептів її застосування.

Хурма – солодкий соковитий фрукт, який росте на деревах і чагарниках в тропіках і субтропіках. Батьківщиною цього помаранчевого ласощі є Китай. Сьогодні налічується близько 500 сортів хурми, найбільш популярна шоколадна (корольок), кавказька, японська.
Вирощують цей чудовий фрукт в різних країнах, в тому числі Греції, Туреччини, Америці, Австралії, всюди вона користується попитом, завдяки мікроелементів, різноманітним харчових волокон і вітамінів. Яка ж місія у фрукта, який проявляється на прилавках пізньої осені, давайте розбиратися в цій статті «хурма користь і шкода, калорійність».

Хурма наповнить енергією

Всі ми піклуємося про своє самопочуття, тому перед включенням в меню того або іншого продукту нам цікаво знати про його калорійності та цінних якостях. Треба відразу зазначити, що користь від хурми багатогранна, а шкоди практично ніякого. Людина, регулярно вживає в їжу, помаранчевий фрукт відчує підвищення працездатності, зміцнення імунітету. Цьому сприяє велика кількість цукрів, які швидко вбираються організмом і перетворюються в енергію. Дієтологи рекомендують вживати хурму, як окремий продукт, так і в приготуванні салатів, пудингів, м’ясних страв. Це один з інгредієнтів в желе, мармеладі і напоях.

Хурма – чудовий продукт для схуднення

Продукт низькокалорійний – 66 ккал на 100 гр, кількість клітковини і пектину в одному плоді насичують організм, допомагають відчути ситість. Дієтологами доведено, що незалежно від того, що фрукт солодкий, він чудово підходить для перекусів, які бажають скинути зайві кілограми. До того ж, фрукт заповнить в організмі дефіцит мінералів і вітамінів, які не дістають худне організму. Неможливо переоцінити всю красу смачного плоду для розвантажувальних днів.

Корисні властивості

Яскраво-оранжевий плід надає комплексний позитивний вплив на організм людини:

  1. У хурмі присутні вітаміни С, А і Р – вірні помічники в профілактиці раку, важливі компоненти для повноцінної життєдіяльності, відновлення сил. Вітамін А і бета-каротин – зміцнює зір, вітамін С – потужний антиоксидант, який продовжує молодість, захищає від бактерій, запалень і так далі. Вітамін Р зменшує ламкість і проникність кровоносних судин.
  2. Всі продукти, збагачені йодом потрібні людині – вони покращують роботу щитовидної залози, мозковий діяльності. Є він і в цьому чарівному фрукті.
  3. Пектин допомагає нормалізувати обмін речовин.
  4. Люди, які страждають серцево-судинними захворюваннями, повинні взяти на замітку той факт, що плід багатий на магній, який приводить в тонус судини і серце. Позитивно впливають на роботу серцевого м’яза моносахариди, яких достатньо в хурмі корольок, Шарон і інших сортах.
  5. Користь хурми знайома і гіпертонікам – вона добре знижує високий артеріальний тиск. Рецепт простий: з хурми знімається шкірка, м’якоть збивається в блендері, туди вливається молоко і знову збивається. Цей коктейль бажано пити 3 рази на тиждень перед їжею. Плоди сушеної хурми корольок можна з’їдати по 20 шт. в день, але після їжі.
  6. Життєрадісного кольору плід символізує силу, благополуччя, достаток. Наявність фруктози і глюкози допоможе підняти настрій, заспокоїти нервову систему. Сік цього фрукта нейтралізує наслідки стресу, депресії.
  7. При анемії треба щодня випивати перед їжею 100 мл соку з м’ясистого плода або з листя хурми заварювати склянку чаю.
  8. М’якоть плоду прискорює загоєння ран і опіків.
  9. При діареї треба приймати по склянці відвару з цього фрукта кожні 4 години.
  10. Залізо. Сік даного фрукта показаний людям, які страждають на анемію.
  11. Це відмінний профілактичний засіб від застуд і ГРВІ. Якщо застуда не оминула вас стороною, то цілющий фрукт допоможе вилікувати кашель, хворе горло – сік одного плоду + 4 ст.л. теплої кип’яченої води.
  12. Перешкоджає сечокам’яної хвороби, має сечогінну дію, не вимиваючи з організму калій. Навпаки, якщо ви приймаєте лікарські препарати з сечогінним ефектом, то прийом хурми заповнить нестачу калію.
  13. Виводить солі натрію – для кращого ефекту пийте побільше гарячого молока, чаю (в ідеалі – імбирний).
  14. Провітамін А покращує статеву функцію у чоловіків.
  15. Стиглий соковитий фрукт покращує роботу печінки, травлення.
  16. Клітковина сприяє засвоєнню корисних речовин.
  17. Плід використовують в складі масок, скрабів і тоніків відмінно живить шкіру, надає їй пружність і еластичність, антиоксиданти зберігають молодість шкіри, роблять її ніжною і гладкою. Позбутися від вугрів на обличчі, звузити пори допоможе нескладний рецепт: м’якоть одного плоду змішати з курячим жовтком, отриману масу наносимо на проблемні ділянки.

Чи можна хурму при діабеті?

Хурму я люблю, але так як у мене діабет доводиться обмежувати свої бажання.
Значна вміст цукру в продукті не підвищує глікемічний індекс крові, тобто при цукровому діабеті другого типу такі ласощі можна включати в раціон харчування, але в розумних межах, зрозуміло. При діабеті першого типу фрукт викликає різкі скачки цукру в крові, що заважає визначити необхідну дозу інсуліну, тому лікарі в цьому випадку забороняють хурму.

Шкода чи користь від хурми при вагітності

Немає заборони на вживанні хурми при вагітності, навпаки, організм матері буде:

  • Насичуватися вітамінами і корисними речовинами.
  • Активно боротися з набряками, тому що хурма сприяє виведенню зайвої рідини з організму.
  • Вести боротьбу з анемією (недокрів’ям). При нестачі заліза будь-яка людина і, особливо, вагітні відчувають слабкість, часті запаморочення.

можливі протипоказання


Звичайно, треба враховувати індивідуальну непереносимість. У конкретному випадку треба зіставити яка від хурми користь і шкода, калорійність споживаної дози, при появі таких симптомів як нудота, свербіж, висипання на шкірі припиніть її вживання.

Краще відмовитися від прийому в їжу або приймати в мінімальних дозах хурму в наступних випадках

  • При годуванні груддю, тому що корисне для мами ласощі може стати причиною алергії у малюка.
  • Якщо дитині ставлять діагноз «діатез» треба проконсультуватися з лікарем про включення в меню цих ласощів.
  • Після операцій на черевній порожнині, тому що танін, що міститься в плодах, викликає непрохідність кишечника. Саме танін надає фрукту терпкості, яка сильно відчувається в недозрілих плодах. Чим більше таніну, тим в’яжучий ефект буде сильніше, що викликати запор.
  • Дітям до 3-х років – це теж пов’язано танином.
  • Обмежити при цукровому діабеті.
  • Загостреному панкреатиті.
  • Ожирінні.

сушена хурма

У продажу можна зустріти фрукт в сушеному вигляді. Якщо сушена хурма користь і шкода від неї такий же, як від свіжої. У ній зберігаються всі корисні властивості. Різниця в тому, що її не рекомендують вживати натщесерце. Одночасне вживання з молоком може викликати блювоту, пронос або біль в животі – таніни так реагують на комбінацію з молочним білком в організмі.

Умови зберігання

На російські прилавки найчастіше потрапляють найкращі сорти – корольок і Шарон. При дозріванні корольок досягає форм великого яблука, а м’якоть має смак темного шоколаду. У «Шарон» є нотки айви, зрілого яблука, абрикоси, в ньому немає кісточки. Вибираючи екзотичний фрукт, віддайте перевагу м’яким, але пружним плодам з приємним ароматом.

У домашніх умовах всі сорти хурми для тривалого зберігання краще заморозити. Після морозилці він втратить свою неприємну терпкість. Тверді плоди можна зав’ялити в духовці – вийде справжня східна солодкість.

«Сонячний» салат з хурми мій улюблений рецепт

Такий салат я готую на на свята. На святковому столі він виглядає просто чудово – яскрава помаранчева хурма і зелень відразу приверне увагу ваших гостей! Спробуйте не пошкодуєте!

Що нам знадобиться?

  • Одна хурма середнього розміру
  • НЕ велике яблуко, я беру кисло солодкий сорт «Семерінка», тому що тільки він дозволений при діабеті
  • пару листочків пекінської капусти, один не великий цибуля
  • можна взяти курячу грудку або індички, тут на любителя
  • пол граната, півсклянки волоських горіхів,
  • приблизно 100 грам сиру

Для заправки:

  • півсклянки оливкової олії, сік лимона, чайна ложечка гірчиці і стільки ж меду, сіль за смаком

Як приготувати?

Дуже просто! Почнемо з лука – поріжемо його півкільцями поллємо частиною лимонного соку, відсунемо в сторону, і на деякий час залишимо його що б він трохи замаринувати.

Поки наш цибуля маринується, займемося нарізкою інших інгредієнтів, поріжемо часточок хурму і яблука, наріжемо капусту

Приготуємо заправку. Для цього гарненько перемішати всі інгредієнти: лимонний сік, масло, гірчицю, мед і додамо сіль

Тепер прийшов час найголовнішого! Викладаємо на святкове блюдо наші інгредієнти, нарізані: капусту, наш маринований цибуля, хурму і яблука. Посипаємо зернами граната і подрібненими горіхами. Поливаємо заправкою. Зверху посипаємо тертим сиром.
Ось і все, приємного апетиту!

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *