Користь бурого рису

Сучасна людина навряд чи може уявити життя без рису, адже цей злак використовується при приготуванні багатьох повсякденних страв: плову, котлет, голубців… Виступає рис і в якості гарніру. Людей, які цікавляться правильним харчуванням, хвилюють питання: що ми їмо? Що корисно, а що не дуже? І як не помилитися у виборі?

Ці питання торкнулися і рису. Все частіше дієтологи повторюють, що звичну шліфовану білу крупу слід замінити бурою. Що являє собою бурий рис і в чому насправді полягає його користь?

Чим корисний бурий рис?

Плід будь-якого злака, в тому числі і рису, — це зерно. Кожне зернятко покрита тонкою оболонкою, під якою знаходиться зародок — ці частини складаються з безлічі корисних речовин, в процесі шліфування видаляються і використовуються для виробництва цінного рисового масла, яке знаходить широке застосування в кулінарії, медицині, косметології. Те, що залишається після видалення висівок і має білий рис, позбавлений багатьох корисних мікроелементів. Бурий рис шліфується мінімально, так, щоб збереглася користь, закладена природою. Ця крупа має незвичайний горіховий присмак і вимагає трохи більш тривалої кулінарної обробки.

Чому варто віддати перевагу бурий рис білому?

  1. Високий вміст клітковини дозволяє організму ефективно очищатися, регулюючи діяльність кишечника.
  2. Речовини, що володіють антиоксидантними властивостями, сприяють зниженню холестерину в крові.
  3. Бурий рис — джерело важливих для організму мікроелементів: магнію, фосфору, калію, селену, цинку.
  4. Крупа, багата вітамінами групи В, підвищує рівень енергетичного обміну, що сприяє схудненню, забезпечує успішну роботу нервової системи.
  5. Оболонка містить вітамін Е, позитивно впливає на стан шкіри і волосся, а також природна речовина оризанол, яке живить клітини головного мозку.

Очевидно, що корисніше той продукт, який залишився ближче до свого первозданного вигляду. Бурий рис повинен стати вибором людини, якій небайдуже його здоров’я. Але якщо перейти на нього не вдається, можна зробити вибір на користь пропареного рису — він краще, ніж шліфований, хоч йому й далеко до бурого.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *