Корисні властивості та застосування чорного кмину

Кмин – широко відома приправа, яка прийшла до нас із східних країн. Має яскраво виражений незвичайний смак, використовується для приготування м’ясних, рибних страв, а також десертів. Мало хто знає, що рослина має ще й цілющі властивості, в деяких випадках має кращий ефект, ніж дорогі лікарські препарати.

Це відбувається завдяки унікальному складу: клітковина, протеїн, магній, фосфор, залізо, комплекс вітамінів і мінералів.

Застосовують чорний кмин для зміцнення імунітету, підвищення лактації, при онкологічних, серцево-судинних, астматичних захворювань. Широко використовують в косметології. Які ще секрети таїть у собі рослина?

Корисні властивості кмину

Вчені з’ясували, що кмин використовували ще в Стародавньому Єгипті. При цьому його вважали мало не панацеєю від всіх хвороб. При розкопках в саркофагах мумій були виявлені насіння. Вся справа в корисних властивостях:

  • Допомагає впоратися з бронхіт та астму. Спеціальні настойки на основі рослини, сприяють швидкому відходженню мокротиння, зняттю спазмів, нападів задухи;
  • Володіє протизапальним ефектом. Добре допомагає при ангінах (навіть фолікулярних), бореться з інфекціями та вірусами. Нерідко його застосовують як доповнення до антибіотика, здатний переможе золотистий стафілокок;
  • Застосовується для підвищення імунітету. Захищає організм від інфекцій, виводить токсини і шлаки;
  • Покращує пам’ять. У рослині міститься велика кількість заліза. Цей компонент покращує кровообіг, підвищує гемоглобін. Мозковим центрам йде потік крові, покращується розумова активність. Вживаючи кмин, ви можете не переживати за появу хвороби Альцгеймера;
  • Покращує загальний стан при цукровому діабеті, знижує рівень глюкози. Для цього достатньо приймати близько 2 грам рослини в день. Але пам’ятайте, це народна медицина, про припинення традиційного лікування та не використання інсуліну мова не йде;
  • Збільшує лактацію. У період грудного вигодовування дуже важливий для жінок. Тимін, що входить до складу, збільшує кількість молока, при цьому його смак залишається незмінним;
  • Допомагає впоратися із запорами, здуттям живота, дисбактеріозом;
  • Сприяє швидкому схудненню. Стабілізує процес обміну речовин, виводить шлаки і токсини, підвищує тепловіддачу, відновлює водний баланс. Можна підключати інші прянощі: куркуму, імбир, перець. В цьому випадку ефект буде краще;
  • Знижує рівень холестерину, покращує склад крові.

Протипоказання

Щоб кмин не завдав шкоди здоров’ю, потрібно знати про протипоказання. Вони наступні:

  • Загострення хронічних захворювань шлунка і кишечника. Серед них: гастрит, виразка, холецистит, панкреатит та інші;
  • Наявність великих каменів в жовчному. Рослина може спровокувати їх відхід;
  • Інфаркт та інсульт. Кмин посилює кровообіг, стінки судин в даному випадку можуть не витримати;
  • Тромбоз;
  • Індивідуальна непереносимість. Проявляється у вигляді алергічних реакцій.

Як використовувати кмин

Часто можна почути запитання: «Як приймати чорний кмин?». Щоденне використання приправи не достатньо, щоб впоратися з тією чи іншою проблемою. Фахівці радять розглянути наступні рецепти.

Рецепт 1. При високому тиску. Щоб позбутися від гіпертонії, використовуйте настоянку: насіння кмину перетріть в порошок, буде достатньо однієї столової ложки, розведіть у склянці окропу. Випивайте кожен день на голодний шлунок. Незабаром ви помітите, як стабілізується тиск, підуть головний біль і мігрень.

Рецепт 2. Якщо розболілися зуби, а під рукою немає знеболювального, візьміть трохи меленого кмину, змішайте з оливковою або лляною олією. По консистенції повинна вийти густа паста. Нанести на місце локалізації болю, залиште на 30 хвилин, сполосніть рот теплою водою.

Рецепт 3. Щоб позбутися від глистів, столову ложку насіння кмину обсмажте на сковороді, туди ж додайте половинку головки ріпчастої цибулі. Приймайте суміш по столовій ложці до їжі протягом тижня.

Рецепт 4. При вологому кашлі, гострому бронхіті, нападах астми варто приймати відвар. Столову ложку рослини залити 0,5 л води, прокип’ятити, тушкувати на маленькому вогні 10 хвилин, остудити, процідити. Приймати кілька разів в день по половині склянки.

Рецепт 5. Для того, щоб зміцнити імунітет, впоратися з початком ГРВІ та грип робіть інгаляції. Для цього насіння кмину запарюються окропом у невеликій каструлі, хвилин через 10 варто прибрати кришку, нахилити голову і дихати парою. Повторювати процедуру можна до 3-х разів на день. Слідкуйте за тим, щоб не обпалити органи дихання.

Також можна додати приправу кмину, наприклад, чай або соки. Тим самим ви поліпшите смакові якості, напій придбає якусь пікантність, крім цього швидко зніме втому.

Ефірна олія кмину: що потрібно знати про неї

З насіння рослини отримують натуральне ефірна олія кмину. Придбати його можна в будь-якому аптечному кіоску. Продається воно в закритих скляних пляшках. Вибирайте тільки той продукт, який отримано методом холодного віджиму. У цьому разі зберігаються всі корисні компоненти.

Крім цього, сировина повинна бути вирощено в екологічно чистому районі, щоб не містила у своєму складі важкі метали та інші елементи, які завдають шкоди здоров’ю.

Після відкриття пляшки, масло потрібно використовувати як можна швидше, при зіткненні з повітрям, його властивості кілька слабшають. Зберігати краще в темному, прохолодному місці.

Продукт має зеленувато-коричневий колір. Запах досить пряний, багато запевняють, що нагадує аромат свіжо зірваної суниці. Смак терпкий, терпкий. Фахівці запевняють, що чим сильніше масло, тим вона натуральніше і краще.

Нерідко застосовується масло чорного кмину для заправки салатів, приготування соусів та підлив. Але робити це потрібно дозовано, щоб не зіпсувати основний смак страви.

Для профілактики простудних захворювань використовують наступний рецепт: у чайну ложку масла додають натуральний мед, щоб забити гіркоту. Випивають на голодний шлунок (за 15 хвилин до прийому їжі). Курс може тривати до 3-х місяців.

Кмин – не тільки смачна приправа, яка надає страві незвичайний смак. Ця рослина має масу корисних властивостей. Саме тому воно так цінно в народній медицині. У статті детально розглянуті основні характеристики кмину, скористайтесь рецептами, які були описані вище, і будете здоровими.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *