Калорійність яблука зеленого і червоного (100 гр і 1 шт.)

Яблуко – один з найпоширеніших фруктів на планеті, його вирощування ведеться в промислових масштабах, нарівні з бананами і виноградом. Саме яблучне пюре додають в якості основи для більшості соків і джемів з інших фруктів. Завдяки його унікальним властивостям яблуко очолює рейтинги найбільш корисних продуктів, і широко застосовується навіть в найсуворіших дієтах. Невибагливість яблуні дозволяє вирощувати цей фрукт майже по всьому світу, що робить його доступним і недорогим доповненням до будь-якого столу.

користь яблук

У пошуках корисних властивостей яблук проведено чимало досліджень, і написано чимало наукових статей. Висновки усіх цих робіт говорять про одне – у яблук безліч найрізноманітніших позитивних сторін, які благотворно впливають на організм людини.

Міститься в яблуках залізо регулює кисневий обмін в організмі, роботу щитовидної залози і зміцнює імунітет в цілому. Звичайно, заліза в яблуках набагато менше, ніж в печінці або червоному м’ясі, але за рахунок особливого хімічного складу воно повністю засвоюється організмом, чого не скажеш про залозі з продуктів тваринного походження.

У плодах міститься велика кількість пектину, який сприяє зниженню рівня холестерину в крові. Пектин зв’язує і виводить з організму надлишки холестерину і важкі метали.

Яблука багаті клітковиною, яка робить благотворний вплив на кишечник, і на травну систему в цілому. Клітковина стимулює травлення, перистальтику (скорочення стінок) кишечника, а також виводить шлаки. Вміщені в плодах кислоти і дубильні речовини зупиняють процеси гниття і бродіння в кишечнику.

Високий вміст калію сприяє м’якому сечогінному ефекту, знижує набряклість і зміцнює стінки судин.

Харчова та енергетична цінність

Яблука мають невисоку енергетичну цінність, що нітрохи не зменшує їх користі. Навпаки, завдяки низькій калорійності цей фрукт вважається прекрасним дієтичним продуктом.

складова У 100 грамах В одному середньому плоді (170 грам)
Калорійність (ккал) 49 83,3
Білки (г) 0,35 0,595
Жири, (г) 0,2 0,34
Вуглеводи (г) 10,5 17,85
Харчові волокна (г) 2,2 3,74
Вода (г) 86,2 146,54

Зміст вітамінів і мінералів

Головним чином в яблуках цінується вміст вітамінів групи В, вітаміну С, калію і заліза, але присутній і ряд інших необхідних організму речовин.

вітаміни A b-car B1 B2 B5 B6 B9 C E H K PP
Зміст (мг) 0.15 0.03 0.03 0.02 0.07 0.08 0.01 10 0.2 0.3 2.2 0.4
мінерали K Ca Si Mg Na Ph Cl Fe I Mn Cu Mo Se Zn
Зміст (мг) 278 16 30 9 26 11 2 2.2 2 0.05 110 6 0.3 0.15

Глікемічний індекс

Глікемічний індекс – це показник швидкості, з якою засвоюються вуглеводи певного продукту в організмі, і наскільки підвищується рівень цукру в крові після його вживання. Продукти з високим глікемічним індексом різко підвищують рівень цукру в крові, порушують обмінні процеси, провокують відчуття голоду і сприяють утворенню жирових відкладень, тоді як продукти з низьким глікемічним індексом засвоюються повільно, благотворно впливаючи на рівень цукру і надовго зберігаючи почуття ситості.

Яблука мають низький глікемічний індекс – 30. Для порівняння, індекс банана – 70, а показник білого хліба – 130. Глюкоза, фруктоза і сахароза, що містяться в плоді, повільно засвоюються організмом, і не представляють небезпеки для фігури. Кількість цукру у фрукті залежить від сорту і ваги. В середньому, це 6 грам фруктози і по 2 грами фруктози і сахарози. Така кількість цукрів стимулює метаболічні процеси в організмі і не приносить ніякої шкоди.

Харчова цінність різних сортів

Харчова та енергетична цінність яблук різних сортів не дуже відрізняються, як і не відрізняються вони по набору вітамінів і корисних мікроелементів. Головним чином, різниця присутня в змісті цукру, що впливає на смак і калорійність фрукта. Розглянемо найпопулярніші російські і зарубіжні сорти:

сорт Калорійність (ккал) Білки (г) Жири (г) Вуглеводи (г)
Гренні Сміт 47 0,39 019 9,7
Голден 53 0,42 0,18 10,7
ред Делішес 49 0,21 0,21 10,4
Фуджі 68 0,36 0,22 18,6
білий налив 45 0,41 0,36 9,8
Антонівка 51 0,33 0,12 11,5
Симиренка 45 0,40 0,19 10
Ранетки 47 0,23 0,20 9,8

Про приготуванні яблук

Яблука можна вживати не тільки в свіжому вигляді, існує безліч способів обробки, і безліч рецептів з ними. Плоди можна запікати, консервувати, виготовляти соки, джеми і повидла, використовувати в якості начинки для пирогів і пиріжків, навіть сушити. На жаль, їх корисні властивості при обробці, нарізці і навіть просто при тривалому зберіганні частково або повністю втрачаються. При термічній обробці фруктів втрачається велика частина вітамінів, але зростає кількість пектину, що благотворно впливає на рівень холестерину.

Калорійність і харчова цінність також будуть змінюватися, в основному це залежить від кількості води, яка залишиться в продукті після обробки, і від додавання інших інгредієнтів при приготуванні. Енергетична цінність і глікемічний індекс стрімко зростуть, якщо до фрукту додати цукор або мед, такий продукт вже не можна назвати дієтичним.

Печені яблука

Печені яблука – традиційне блюдо російської кухні. Їх можна подавати з медом, горіхами, журавлиною або в карамелі, як гарнір до м’яса або птиці, або як самостійний десерт.

Запікати яблука можна як цілими, так і скибочками. Якщо витягти серцевину, плід можна фарширувати горіхами, родзинками або сиром, що сприятливо позначиться на різноманітності столу. Для запікання слід вибирати кислі зелені плоди, такі, як Гренні Сміт або антонівка. У процесі термообробки сахароза, що міститься в плоді, розпадається на глюкозу і фруктозу, що дозволяє печеному фрукту засвоюватися краще, ніж свіжому. Підвищується і кількість пектину, який благотворно впливає на рівень холестерину в організмі.

Якщо раніше для приготування запечених яблук необхідно було розігрівати духовку, то зараз є безліч рецептів для їх приготування в мікрохвильовій печі, пароварці і мультиварці, що значно прискорює і спрощує процес приготування.

При термічній обробці руйнується частина вітамінів, але все мінерали залишаються, що дозволяє як і раніше вважати запечене яблуко корисним продуктом. Завдяки низькій калорійності, високою засвоюваності і користь для травлення, існують спеціальні дієти на печених яблуках.

Але слід пам’ятати, що будь-які добавки до цієї страви значно змінюють харчову та енергетичну цінність продукту. Так, наприклад, калорійність печеного яблука становить всього 46 калорій на 100 грам, а з додаванням меду ця цифра зростає до 90 калорій, з цукром – 70-80 калорій, в залежності від кількості добавки. Рівень цукру зростає з 10 до 17-19 грам. Так що не варто зловживати підсолоджувачами, а краще і зовсім від них відмовитися. Також не слід чистити плоди перед запіканням – основна маса вітамінів і мінералів міститься якраз в шкірці або під нею.

сушені яблука

Такий вид приготування, як сушка, з’явився в найдавніші часи. Сушили і в’ялили не тільки фрукти, але і м’ясо. Без відповідних технологій це було єдине джерело вітамінів і мікроелементів в зимову пору.

Сушене яблуко зберігає в собі майже всі вітаміни і корисні властивості свіжого фрукта. Буде корисно додати його в раціон як перекушування, або замінити їм чіпси і снеки. Можна не тільки вживати сушені яблука в їх натуральному вигляді, але в якості начинки для пирога, варити з них компоти, які також послужать відмінним джерелом вітамінів.

Для сушки підійдуть плоди будь-яких сортів. Товщина часточок не повинна перевищувати одного сантиметра. Щоб зберегти світлий колір при сушінні, скибочки яблук опускають на кілька хвилин в киплячу воду. Сам процес сушіння проходить в духовці, при температурі 60-90 градусів, в залежності від бажаного ефекту, і триває від чотирьох до восьми годин.

Готове сушене яблуко має бути твердим, але не повинно ламатися. У південних регіонах сушити можна на сонці, в такому випадку весь процес займає кілька днів. Зберігати сушені яблука необхідно в скляному посуді, тканинному мішечку або паперовому пакеті при кімнатній температурі. Не допускається зберігання в поліетилені або в холодильнику.

Харчова цінність сушеного яблука набагато вище, ніж свіжого, що пояснюється відсутністю в ньому вологи. Калорійність такого продукту коливається в межах 270-300 калорій, а кількість вітамінів і мінералів зростає в 5-6 разів.

в’ялені яблука

На відміну від сушених, в’ялені яблука – це вже повноцінний десерт. Їх готують з використанням великої кількості цукру, а кількість вітамінів і ступінь користі, на жаль, поступаються свої позиції дивовижному смаку і аромату. Яблука ріжуть часточками товщиною близько двох сантиметрів, засипають цукром, і під гнітом залишають на добу, дозволяючи зайвої соку стекти. Потім їх подвяливают в слабо розігрітій духовці дві-три години. Для приготування смачного ласощі дуже важливо не перетримати скибочки в духовці.

В’ялене яблуко – м’яке й солодке, і зберігати його рекомендується тільки в щільно закривається скляному посуді. Калорійність в’яленого яблука становить 280 калорій на 100 грам продукту. Вміст цукру в ньому – 50-60 грам!

повидло

Повидло – це уварене з цукром фруктове пюре. Яблучне повидло виходить особливо густим завдяки пектину – природного загусники, який тільки примножується в результаті термічної обробки.

Процес приготування повидла досить тривалий і трудомісткий, крім підготовки вихідної сировини (яблучного пюре) необхідно кілька годин тримати його на вогні, регулярно помішуючи. В результаті, зустріти зараз на столі домашнє яблучне повидло – велика рідкість. Куди простіше купити його в магазині, ціна у повидла досить невисока, а асортимент завжди великий.

Домашнє повидло буде відрізнятися більш яскравим смаком і відсутністю безлічі консервантів, які додають виробники в свій продукт. Щоб повидло не заграє, а консистенція була щільною, цукру в нього необхідно додавати не менше 60 відсотків. В іншому випадку неправильні пропорції доведеться з лишком компенсувати штучними консервантами і загустителями. Домашнє повидло також не обов’язково доводити до ідеального стану пюре, маленькі м’які шматочки напівпрозорого від тривалого варіння яблука тільки поліпшать його смак.

У повидло додається багато цукру, що не дозволяє даний вид яблучного продукту назвати дієтичним. Калорійність повидла – 230-240 калорій, цукру понад 60 грам на 100 грам продукту. Велика частина вітамінів і мікроелементів губляться від тривалого варіння.

Яблука і випічка

Яблучна начинка стала класичною для здоби, пирогів і пиріжків. Використовувати можна як свіжі яблука, так і повидло. Це два найпопулярніших види начинки з використанням яблук. У випадку з повидлом все просто – його не потрібно ні додатково обробляти, ні додавати цукор, перш ніж використовувати в якості начинки.

Використовуючи для начинки свіжі яблука, потрібно врахувати, що вона дасть багато соку в процесі приготування. Як правило, при приготуванні духових пиріжків свіже плід ріжуть кубиками, посипають цукром і поміщають в тісто. У процесі запікання яблука встигнуть як слід пропектися, давши достатню кількість соку, завдяки чому такі пиріжки будуть дуже соковитими. Якщо пиріжки смажити на сковороді, для початку нарізані яблука слід протушкувати я цукром кілька хвилин. Тісто при смаженні готується куди швидше, і свіже яблуко не встигне пропектися всередині.

Калорійність пиріжків з яблуками варіюється від 200 калорій (духові) до 280 (смажені). Її можна ще трохи знизити, якщо не додавати в начинку цукор.

Вибираємо яблука правильно

Щоб насолодитися смаком яблук і отримати хорошу порцію вітамінів і мікроелементів, необхідно врахувати кілька нюансів при виборі яблук, а саме:

  • перш за все, необхідно розуміти, що кожному фрукту – свій сезон. Для яблук це серпень-жовтень. І якщо в середині зими яблука зимових сортів ще повні корисними вітамінами, то навесні або на початку літа на прилавках можна зустріти тільки фрукти, оброблені найсильнішими хімікатами, повністю втратили будь-які корисні властивості;
  • поверхня повинна бути рівною, без пошкоджень, темних плям і вм’ятин;
  • на поверхні фрукта не повинно бути зморшок. Це свідчить про зів’яненні фрукта, його смак буде безнадійно зіпсований, не кажучи вже про корисні властивості;
  • вибирайте плоди середньої величини, максимально природні на вигляд. Занадто великі яблука, або мають ідеальний рівномірний забарвлення, були оброблені підсилювачами росту і прискорювачами дозрівання;
  • плід не повинен бути липким або занадто блискучим, це ознака обробки хімією для більш тривалого зберігання;
  • запах не обов’язково повинен бути яблучним. Більшість сортів майже не пахнуть, якщо шкірочка не пошкоджена.

Якщо ви все ж придбали побите яблуко, або виявили ознаки гниття вже в процесі зберігання, негайно відокремити його від інших. Процес гниття в яблуках швидко поширюється не тільки всередині фрукта, а й на сусідні плоди.

Про шкоду і користь яблук, а також їх калорійності ви можете дізнатися в наступному коротенькому відео:

підводимо підсумок

Правильно вибране яблуко стане найціннішим джерел корисних речовин і необхідним елементом будь-якої дієти. Користь одного яблука в день важко переоцінити, а десерти з його участю відрізняються яскравим смаком і прекрасним фруктовим ароматом, який ні з чим не сплутати. Володіючи всіма цими якостями, для енергійності, бадьорості і гарного самопочуття яблука повинні стати невід’ємною частиною раціону для кожного.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *