Харчування при гастриті з підвищеною кислотністю – меню і рецепти

Правильне харчування-один із способів позбавлення від проблем зі шлунком. Завдяки тому, що існує спеціальна дієта при гастриті з підвищеною кислотністю, можна уникнути розвитку більш серйозної недуги – виразки. На такий випадок медиками розроблено три типи лікувального столу – дієта №1, дієта № 1а та діета№1б.

  • Варіант меню для хворих на гастрит з підвищеною кислотністю
    • стіл № 1а
    • стіл № 1б
    • стіл №1

    Таблиця хімічного складу та калорійності дієтичних столів

    Стіл № 1 (г / добу) Стіл № 1а (г / добу) Стіл № 1б (г / добу)
    1 сіль 7 9 6
    2 вуглеводи 200 400-500 320-380
    3 жири Не більше 100 100 90 (тварин 75%, рослинних – 25%)
    4 білки 80 100 90-95
    5 калорійність 1800-1950 ккал 2800-3100 ккал 2350-2580 ккал

    У раціоні хворих на гастрит необхідно обмежити продукти які сильно збуджують секрецію шлунка, важко перетравлюються, подразнюючи слизову оболонку
    Їжа подається приготована на пару, в відварному вигляді, можна включати і запечені страви, але видаляючи при цьому підсмажену кірочку
    Категорично виключаються смажені, гострі, солоні страви, маринади
    При загостренні гастриту, що протікає з підвищеною кислотністю, схема лікувального харчування виглядає таким чином: в перші 7 днів хворому прописується дієта №1. Після цього на тиждень йому рекомендується дотримуватися столу дієти №1а. Потім, як тільки настає стабілізація стану пацієнта, йому пропонують перейти на стіл № 1б.

    В меню при гастриті з порушеною секреторною функцією шлунка допускається включати:

    • Супи-пюре з овочів і круп, молочні, слизові супи
    • Молоко і молочні продукти є слабкими збудниками секреторну діяльність шлунка тому їх дозволяється включати в раціон тільки після перших семи днів дієти
    • низькокалорійні йогурти, протертий не кислий сир, домашня кисле молоко, нежирний кефір і пастеризоване молоко, що не жирна сметана;
    • жири. Вершкове масло в невеликій кількості, оливкова, соняшникова, не оброблене термічно масло;
    • курячі яйця. В добу їх можна сміливо з’їдати до 2-3 шт. зварених або приготованих в пароварці як омлет, яєчня на пару;
    • страви на основі нежирного м’яса телятини, кролика, куряче м’ясо;
    • борошняні вироби. Булочки з несдобного тесту, вчорашній хліб з білої муки, сухарики;
    • морські дари. Тунець, тріска, хек, сьомга, нежирна оселедець слабкої посолу, все приготоване на пару або у відварному вигляді;
    • овочі. Серед них варто виділити кольорову капусту, листя салату, морква, буряк, спаржу, зелений горошок (консервований), очищений кабачок і картоплю (тільки не смажений!). Дуже благотворно впливає на перебіг хвороби гарбуз, з неї можна готувати каші, супи пюре, солодкі десерти з додаванням інших фруктів, запіканки.
    • А ось захоплюватися цибулею при гастриті з підвищеною кислотністю вкрай небажано, так як він подразнює слизову шлунка;
    • крупи – гречка, пшениця вівсянка і манна крупа. Подають у вигляді каш на молоці і в якості гарнірів до м’ясних страв
    • макаронні вироби – тоненька вермішель з нетвердих видів пшениці;
    • Напої Чи не газована вода, настій горобини і шипшини, какао з додаванням молока, прохолодний зелений чай і компот із сушених ягід або фруктів;
    • солодощі. Мед, желе, фруктові киселі;
    • спеції і добавки. Соуси молочні або зроблені з не жирна сметани

    Список продуктів, дозволених при гастриті з підвищеною кислотністю, досить великий, але досить і тих, що забороняється їсти з таким діагнозом.

    До заборонених відносяться:

    • повністю виключити міцний чай, кава, квас
    • спеції. Мелений перець (червоний і чорний), гірчиця, кетчуп, хрін в будь-якому вигляді. Особливо не рекомендуються вони при загостренні захворювання;
    • Свіжі хлібобулочні вироби. Хліб з житнього борошна з родзинками і кмином, будь-яка здоба;
    • боби в відвареному вигляді;
    • овочі – редька, редиска, звичайна капуста, цибуля;
    • фрукти – яблука (крім жовтих сортів), апельсини, лимони, груші;
    • молочна продукція – жирні вершки, згущене молоко, гострі сири, бринза;
    • смажені яйця;
    • бульйони – рибні, грибні, м’ясні, міцні овочеві відвари,

    При варінні м’яса екстрактивні речовини переходять в бульйон, потрапляючи в шлунок вони підсилюють виділення кислоти з цього м’ясні, рибні, грибні бульйони виключаються з раціону. Так само виключаються перші страви з додаванням білокачанної капусти – щі, борщі, всі види окрошки.

    • м’ясо – копчене, смажене, солоне, з прянощами, тушонка;
    • алкоголь;
    • солодощі. Чорний шоколад і цукерки – це перше, що потрібно викреслити зі свого раціону харчування;
    • макаронні вироби – все, крім вермішелі.

    Протипоказано вживання морської капусти

    Якщо дотримуватися зазначених дієт, слизова оболонка шлунка не буде страждати, і більш того, вона почне поступово відновлюватися шляхом зняття роздратування.

    Гастрит з підвищеною кислотністю – загальні рекомендації по прийому їжі

    1. Перші і другі страви, закуски і гарніри потрібно їсти окремо, при цьому ретельно пережовуючи їжу.
    2. Порції повинні бути маленькими – тут діє принцип «менше, але частіше».
    3. Їсти слід дрібно – 4-6 разів на добу.
    4. Важливо, щоб всі продукти були не гарячими і не холодними, мали середню температуру.
    5. Не варто запивати їжу чаєм або іншою рідиною. Випивати воду краще за 30-60 хвилин до її прийому.

    Як харчуватися при гастриті з підвищеною кислотністю – діета№1

    Перші страви

    Під час дієти №1, призначають при загостренні захворювання, харчуються дрібно – їдять не рідше 5 разів за 24 години. Засноване харчування при гастриті з підвищеною кислотністю на молочних, слизових супах з круп і овочів. У них можна класти трохи картоплі і цибулі, особливий акцент робиться на моркву. Овочі повинні бути добре розвареними і м’якими. У розумних кількостях допускається вершкове масло як заправка.

    Другі страви

    Щоб приготувати корисні другі страви, що сидять на дієті №1 дієтологи радять урізноманітнити своє меню нежирними сортами риби (тріска буде в самий раз), білим курячим філе і телятиною. З них можна робити парові м’ясні чи рибні котлети, запіканки, парове суфле з курки, кнелі ,. Корисними і смачними будуть тушковані, запечені або відварені овочі. Це і кабачки, і морква, томати. Для запікання відмінно підійде оливкова олія. Такі страви можна подавати з вівсянкою, гречаної або пшеничною кашею, заправленою вершковим маслом.

    Страви з яєць

    Не варто відмовлятися хворим на гастрит з підвищеною кислотністю і від гарніру. Тут варто звернути увагу на яйця, які можна начинити м’ясною начинкою. Відмінним варіантом стане і омлет, зроблений на пару, або просто зварити їх всмятку. Для прикраси такого блюда підійде зелень у вигляді петрушки, пучків кропу.

    Борошняні вироби

    Подаючи на стіл страви при гастриті, особливу увагу необхідно приділити вибору борошняних виробів. При дієті №1 показані здобні сухарики, вчорашній хліб, житній батон з висівками. При бажанні їх можна змастити вершковим маслом з невисоким відсотком жирності.

    А що ж на десерт?

    Сирні запіканки, йогурти, збитий міксером солодкий сир зі сметаною – це ідеальне меню для полудня. Вони дуже корисні для шлунка, так як м’яко обволікають його стінки і сприяють затягування ранок. Ті, хто не люблять молочну продукцію, можуть вибрати солодкі ягоди і фрукти (крім яблук) для запікання в духовій шафі. А запити все це пропонується компотом з абрикосів.

    Стіл дієта № 1а

    Графік прийому їжі при гастриті – їсти потрібно 5-6 разів на добу.

    Рекомендовані страви і продукти:

    • вироби з борошна. Сухарі з житнього борошна, але не більше 100 г на добу;
    • м’ясна продукція. Очищена від шкіри курка, індичатина, телятина у вигляді котлет, приготованих на пару;
    • супи на овочевому бульйоні з пропареними крупами (рисом, гречкою, вівсянкою);
    • риба. Запечені в фользі тріска, тунець, хек без шкурки або тушковані котлети;
    • молочна продукція. Сир з низьким відсотком жирності, перетертий з молоком, ряжанка, кефір; З сиру можна готувати запіканки, відварені сирні кульки з медом, сирники на пару
    • яйця – до 2 штук на добу. Їх можна просто зварити або зробити як омлет;
    • крупи. Молочні каші з рису, манки, вівсянки або гречаної крупи;
    • овочі. Відварна буряк, товчений картопля або тушкована морква з маслом;
    • питво. Зелений чай, какао з молоком, настій шипшини, соки з фруктів і ягід, розведені на 50% водою.

    стіл № 1б

    Графік прийому їжі при гастриті – 6 разів на добу маленькими порціями.

    Рекомендовані страви і продукти: все те ж саме, що і у випадку зі столом №1а, тільки на даному етапі вже можна додати в своє меню індичку, кролика, яловичину, парове сирне суфле, білий шоколад і збільшити кількість з’їдаються на добу яєць до 3 -х.

    Варіант меню для хворих на гастрит з підвищеною кислотністю

    стіл № 1а

    1-й сніданок: яєчний омлет з молока і двох яєць, неміцний чорний чай.

    2-й сніданок: сирна маса з абрикосовим варенням, хлібці (1-2 шт.).

    Обід: суп перловий з овочами протертий, абрикосовий компот.

    Полудень: фруктовий салат з банана і солодкого яблука.

    Вечеря: гречка з вершковим маслом і курячим філе, салат з тушкованою буряк з чорносливом, стакан зеленого чаю.

    стіл № 1б

    1-й сніданок: 2 варені яйця зі сметаною, 100 мл молока з вівсяним печивом.

    2-й сніданок: сирна запіканка.

    Обід: суп на молоці з гречкою, вермішель з запеченим хеком, сік томатний.

    Полудень: відвар горобини, йогурт.

    Вечеря: вівсяна каша, ряжанка, підлогу банана.

    стіл №1

    Сніданок: пудинг гречаний парової з сиром, хліб дводенний, чай з молоком

    Ранковий перекус: пюре з цвітної капусти, кисіль фруктовий.

    Обід: Суп пюре з рисом і овочами, м’ясні биточки парові, стакан молока.

    Полудень: солодкі сухарі з відваром шипшини.

    Вечеря: омлет паровий, чай.

    Вечірній перекус: молоко з медом (або без).

    Сідаючи на дієту при гастриті з підвищеною кислотністю, харчуванню повинна приділятися багато уваги – важливо відповідально підійти до написання свого меню. В іншому випадку це захворювання буде вашим постійним супутником по життю!

    Варто почитати:

    Додати:

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *