Де і як живуть щури: різновиди, особливості розмноження шкідників

Згадуючи щурів, багато хто відчуває почуття огиди і страху, і небезпідставно. Ці тварини завжди асоціюються з хворобами. Багато хто навіть не знають, щур – це тварина чи ні. Але якщо відкинути всі забобони, то це самий звичайний гризун. Він відноситься до ссавців і вважається одним з найстаріших тварин на планеті.

Зовнішній вигляд і місця проживання

Щури мають міцну статуру і округло-витягнуту форму тіла. Залежно від певного виду доросла тварина може досягати в довжину від 10 до 30 сантиметрів.

Морда гризуна має гостру форму, у нього середнього розміру вуха і очі. Майже у всіх особин хвіст довгий, на вигляд голий, але насправді покритий спеціальними лусочками. Лише зрідка на ньому можна зустріти невелику кількість вовни. Виняток становить чорний гризун – володар густого хвоста такого ж кольору.

Дізнайтеся 5 лякають фактів про щурів з відео:

На щелепи розташовані дві пари досить довгих різців. Зуби ростуть близько один до одного, ними щур перемелює їжу. Звір це не хижий, але всеїдний, його зуби можуть рости все життя. Завдяки їм тварина може прогризти що завгодно.

Шерсть досить щільна, дещо жорстка. Колір її може бути різним і залежить від виду гризуна.

Пальці тваринного рухливі, що дозволяє йому жити не тільки на землі, а й на деревах, де з легкістю можна облаштуватися в дуплах. Це дуже рухливі гризуни, які можуть пересуватися зі швидкістю до 10 км / ч. Щодня щур може пробігти до 16 км. Це чудові плавці, які можуть ловити рибу і жити в воді протягом 3 днів, при цьому вода ніяк не впливає на їх стан здоров’я.

Зір у щурів погане. Вони бачать світ в сірих кольорах, чого не скажеш про нюх і слух, які розвинені чудово.

Ці тварини живуть недовго. Наприклад, чорні щури живуть близько року, а сірі – до півтора років. Що ж стосується лабораторних щурів, то їх тривалість життя більше в 2 рази. Найстарішою щура на момент смерті було 7 років.

Це найпоширеніші тварини, які живуть майже в усіх куточках світу:

  • Америка (Північна, Південна);
  • Росія;
  • Європа;
  • Австралія;
  • Азія.

Єдині місця, де не водяться щури, – це територія Антарктиди. Гризуни можуть жити як в самоті, так і колективно. На чолі зграї стоїть самець з декількома самками.

харчування гризунів

Ці тварини їдять все, а їх раціон залежить від місця проживання. У день з’їдають 25? 40 г їжі. Вони не терплять голоду і протягом 4 днів без їжі вмирають. Ще гірше для них брак води, адже в день гризуна потрібно близько 35 мл рідини.

В основному сірі звірки харчуються м’ясом. Це обумовлено їх потребою в тваринному білку. Чорні особини – «вегетаріанці», їдять рослини, злаки, каштани.

Раціон може змінюватися через місця проживання. Наприклад, особини, що живуть по сусідству з людьми, харчуються абсолютно всім. А ось гризуни, які знаходяться в лісах або ж біля води, вони будуть їсти його тритонів, риб і навіть жаб.

Різні види щурів

На сьогоднішній день відомі різні види цих гризунів, але вивчені лише деякі з них. Ось кілька найвідоміших:

  1. Пасюк, сірий пацюк. Мешкає на території Росії, виростає до 25 сантиметрів і, на відміну від своїх побратимів, має широку морду. Хвіст також відрізняється: він коротше тулуба. Молода щур – сіра, при дорослішанні набуває рудого відтінку. Цей гризун мешкає майже всюди, крім Антарктиди.
  2. Чорна. Вона набагато менше сірої, має гостру форму морди і довгий хвіст, який щільно покритий шерстю. Зростає до 22 сантиметрів, мешкає в Європі, Америці, Африці, але найбільше вона поширена на території Австралії, чого не скажеш про її сірої «сестрі».
  3. Мала. Вона виростає всього лише до 15 сантиметрів, має короткий тулуб, великі вуха, загострену морду. Мешкає на території Південно-Східної Азії.
  4. Довговолоса. Відрізняється тим, що має густу довгу шерсть. Це сама плодовита особина, яка поширена на посушливій території Австралії.
  5. Туркестанская щур. Місце проживання – Іран, Індія, Киргизія, Китай, Афганістан, Узбекистан. Довжина її близько 23 сантиметрів, а колір – рудуватий.

Розмноження в природі

Розмноження цих тварин не залежить від пори року, вони здатні обзавестися потомством в будь-який час. Найплодовитіші серед видів – сірі особини. Самка може спаровуватися одночасно з різними самцями. Вагітність триває близько 24 днів, пологи проходять в гнізді. Самці ніяк не беруть участь в долі свого потомства.

Народжуються дитинчата абсолютно сліпими. Слабких і мертвих щурят мати пожирає. Здорові дитинчата оточені турботою і ретельним доглядом. В гнізді мати наводить порядок, постійно чистить дитинчат і годує їх молоком.

Після перших 2 тижнів крисята відкривають очі, а вже через місяць починають повноцінно жити. До розмноження щури готові вже в 6-місячному віці. Самки розмножуються до 8 разів за рік.

Сірі пацюки розмножуються неймовірно швидко, що, безсумнівно, є великою проблемою в сучасному світі.

Топ 10 цікавих фактів про щурів дізнайтеся з відео:

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *