«Чорне золото» для рослин: переробка курячого посліду

Переважна більшість початківців городників і професійних садівників використовують як добриво звичайний гній . Це цілком виправдано, оскільки мова йде про багатому джерелі корисних елементів і поживних речовин, які з легкістю засвоюються рослинами. Курячий послід в 3 рази перевершує звичайний гній по концентрації фосфору. Його можна використовувати для добрива всіх культур: виноградників, картоплі, овочевих рослин і фруктових дерев. Зупинимося докладніше на особливостях переробки та внесення цього «чорного золота».

Перспективи використання курячого посліду в якості добрива

Городнім і садовим культурам потрібні в першу чергу калій, фосфор і азот. Всі ці елементи присутні в звичайному гної . Незважаючи на те, що рослини можна удобрювати будь-яким гноєм, фахівці рекомендують використовувати саме пташиний послід. Курячий гній як підгодівлю набагато ефективніше качиного та гусячого, з огляду на високу концентрацію поживних речовин і низький вміст води. Одна курка-несучка за 1 рік здатна виробляти близько 60 кг гною. Курячий гній відрізняється швидкістю дії, здатністю покращувати якість грунту, насичуючи його цінними органічними елементами і зберігаючи оптимальний рівень вологи .

Необхідно акцентування на тому, що курячий послід відрізняється високим рівнем pH (близько 7.5), а така концентрація незмінно призводить до раскислению грунту. У деяких випадках може знадобитися вапнування грунту.

Склад курячого посліду

Склад гною птиці безпосередньо залежить від кормової бази курей, умов їх утримання . Фекалії курчат містять велику кількість азоту, оскільки молоді особини часто гуляють по зеленій травичці. А ось птиці, вирощені на птахофермах, не можуть похвалитися цим елементом.

Свіжий курячий послід на 25-50% складається з органічних речовин (1.7% – азот, 0.9% – калій і 1.5% – фосфор). Сухий послід відрізняється більш високою концентрацією перерахованих елементів – 5.5%, 2.5% і 4.9%, відповідно.

Втім, послід багатий не тільки на макроелементи, а й мікроелементи. Встановлено, що в середньому в 1 кг пташиний фекалій міститься 300-400 мг заліза, 1-2.5 мг міді, 1,2 мг кобальту, 15-40 мг цинку і 15-39 мг марганцю.

Як зробити компост

Курячий гній отримують ферментацією і розведенням, щоб виключити ймовірність пошкодження кореневої системи і не спалити овочі, квіти . Втім, оптимальним способом використання курячого гною – підготовка компосту. Для цього необхідно змішати між собою послід з відходами рослин (плоди, овочі, листя, бур’яни), стружкою, тирсою, соломою, корою і торфом. «Зелені» залишки накопичують протягом літа і поливають їх 4-6 разів.

Для підготовки компосту заборонено використовувати свіжу рослинність . Якщо компост «готуватися» протягом року, допускається включення торфу, завдяки чому грунт стане більш пухкою.

Якщо птах вирощена в домашніх умовах, можна скористатися і підстилкою, тирсою і соломою. Шар їх не повинен перевищувати 40 см.

Витримавши комбінацію 30 частин вуглецю на 1 частину азоту, дозволяє сформувати оптимальні умови для розвитку мікроорганізмів, що беруть участь в процесі біологічного розкладання органічних матеріалів. Курячий послід включає в себе велику кількість азоту, який швидко вивітрюється: за 1-2 місяці в грунт може піти до половини початкової концентрації елементу. В контексті цього курячий послід змішують з «зеленої» масою.

Професіонали рекомендують брати їх в рівних кількості, в деяких випадках можна внести в 2 рази більше гною . Склад повинен бути досить вологим. Витримавши відповідне співвідношення між компонентами протягом 7 днів, в умовах температурного режиму до 60 градусів, здійснюється переробка зелені, а хвороботворні мікроорганізми просто гинуть в компості.

Якщо ж температура піднімається вище зазначеної відмітки, існує висока небезпека загибелі корисних бактерій, а весь процес компостування пролонгується.

У процесі підготовки компосту необхідно мати під рукою гигрометр, термометр. Кожен етап повинен контролюватися в обов’язковому порядку.

Через тиждень температура в центральній частині компостної купи падає. В такому випадку необхідно її перевернути, щоб склад по краях перенести в середню частину. Компоненти повинні «дмухнути» ще 7 днів. Хороший компост можна отримати лише після 3-х разового перемішування компосту . Після цього добриво буде готове до внесення, вміст має бути пухким і темним, а запах придбає нотки землі.

Рекомендації по внесенню компосту або як удобрювати

Городники радять використовувати курячий послід в попередньо висушеному вигляді або ж у свіжому стані. З посліду можна зробити як звичайний настій, або повноцінний компост. Останній застосовують в твердому стані або розбавляють рідиною. Для старих дерев потрібно внести від 1 до 2 відер компосту, а ось для молодих плодових – не більше 1 відра курячих екскрементів .

Суха підкормка: в осінній період склад рівномірно розподіляють по ділянці. Це повинен бути напівсухий і перепрілий гній. На 1 кв. метр беруть від 0.5 до 1 кг. Якщо мова йде про картоплю, то підживлення грунту здійснюється навесні. Тривалість дії після внесення курячого посліду варіюється від 2 до 3 років.

Для підживлення зелені, часнику, цибулі, капусти та інших коренеплодів в процесі основного обробітку грунту включають близько 3 кг компосту з розрахунку на 1 кв. м ділянки. Для картоплі концентрацію збільшують до 3-4 кг на ту ж площу. Якщо говорити про помідори, то їм потрібно найбільше курячого компосту – від 5 до 6 кг на кожен «квадрат».

Чистого гною потрібно набагато менше – близько 0.5 кг на кожен квадратний метр. Для інших культур – від 0.5 до 1 кг. Для картоплі внесення чистого гною вкрай небажано.

Протягом усього періоду вирощування культури рідку підживлення вносять 3-4 рази :

  • під час вегетації рослини;
  • в період утворення перших зав’язей коренеплодів;
  • в середині періоду плодоношення.

Для підгодівлі часнику, цибулі та капусти витрачається до 1 л розчину. Коренеплодів потрібно до 4 л поживного складу, а помідорів – від 5 до 6 л. Після внесення в грунт її обов’язково поливають чистою водою.

РАДА ! Під час висадки овочевих культур допускається використання від 20 до 35 кг компосту з розрахунку на 1 сотку городу.

Свіжий курячий послід рекомендується розчиняти в воді, зберігаючи пропорцію 15 л води на 1 кг гною, для чистого – до 30 л води на 1 кг екскрементів. Після остаточного розчинення осаду, консистенцію необхідно ретельно перемішати і використовувати склад для поливу рослинності, приділивши особливу увагу простору між рядками. На 1 «квадрат» вноситься до 2 л розчину. Після того, як підживлення вбереться в грунт, ділянка рясно поливають чистою водою.

Зберігання курячого компосту

Свіжий пташиний гній найкраще зберігати в металевих бочках. За своєю консистенцією послід повинен залишатися напіврідким. З огляду на високу концентрацію, розчин зберігає свої початкові якості як завгодно довго і його можна використовувати в міру виникнення необхідності, протягом усього періоду сезонних робіт. У деяких випадках курячий послід використовують для приготування настою:

  1. Екскременти і воду готують в співвідношенні 1: 1.
  2. Ретельно перемішують і настоюють при температурі + 20- + 24 ° С протягом 2-3 днів (попередньо щільно закривши кришку ємності).
  3. При внесенні консистенцію попередньо розводячи водою в співвідношенні 1к10. Жижа повинна мати світлий відтінок.

Настій малоефективний в реаліях сучасного городництва. За рахунок тривалості зберігання курячого посліду його вигідніше використовувати у вигляді компосту.

Займаючись підготовкою компосту, слід врахувати високу швидкість випаровування азоту з курячих екскрементів. Ефект посилюється при частому заморожуванні і відтаванні, що характерно при зберіганні компосту в невеликих купах взимку. Для нівелювання можливих втрат, кожну купу роблять якомога більше, і додають до 10% суперфосфату. Верхній шар покривають прошарком ґрунту в 5-10 см. Фахівці рекомендують зберігати курячий послід, змішавши його з садовим грунтом або тирсою (1к1).

Переваги використання курячого посліду

Курячий послід – комплексне добриво з високою концентрацією азоту, калію і фосфору. Він сприяє збільшенню кількості органічних речовин в грунті, завдяки чому вода в грунті утримується набагато довше.

Застосування курячого посліду в якості добрива обіцяє садівникам і городникам очевидною вигодою :

  • тривалість дозрівання більшості культур скорочується на 10 діб;
  • врожайність підвищується на 30%;
  • рослини стають більш стійкими до посухи%
  • культури менше страждають від хвороб.

Недоліки внесення курячого посліду

Слід враховувати кілька моментів :

  1. У складі сечовини присутній азот, який гальмує сходи рослин.
  2. В овочах можуть накопичуватися нітрити та нітрати, оскільки азот з плином часу трансформується в сечовину, а через деякий час – в аміак.
  3. Внесення свіжого курячого посліду загрожує опіком молодих рослин (в деяких випадках вони жовтіють, а іноді і зовсім відмирають).
  4. У курячому посліді накопичуються патогенні мікроорганізми (сальмонела).

Готовий склад добрива з пташиного гною

Якщо ви щасливий власник кількох курок і можете дозволити собі насолоджуватися декількома свіжими яйцями щодня, то курячий гній у вас також повинен бути. Величезні маси курячого посліду накопичується на промислових птахофабриках: в середньому на кожну 1000 несучок доводиться до 120 тонн посліду щорічно. Якщо не використовувати його в якості добрива, через деякий час він може почати забруднювати навколишнє середовище, завдаючи непоправної шкоди не тільки землі, але і лісам, водойм. Набагато ефективніше переробляти гній і використовувати його в якості добрива. У продажу представлений і гранульований курячий послід.

Курячий гній містить в собі безліч поживних речовин. Вони корисні як на городі, так і в саду. Головна перевага такої підгодівлі – власники курс можуть отримати його абсолютно безкоштовно. До недоліків можна зарахувати лише той момент, що підготовка живильного компосту передбачає виконання чітко визначеної послідовності дій. Доведеться трохи повозитися, але результат того вартий.

Варто почитати:

Додати:

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *